Været fram til jul:

Hvit jul - i nord

Skal vi tro på Meteorologisk institutt, er det bare folk i innlandet og i de nordligste fylkene som kan forvente seg en hvit jul. Men først masse regn.

HVITT I NORD: Fra Nordland fylke og nordover kommer det snø til julaften. Mange andre steder i landet får fint vær, men lite snø. Foto: NTB
HVITT I NORD: Fra Nordland fylke og nordover kommer det snø til julaften. Mange andre steder i landet får fint vær, men lite snø. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å fortelle hvordan faktisk juleværet blir, er alltid en utfordrende oppgave. Til og med for en meteorolog. Men noe er likevel sikrere enn før: Et varmere klima gjør at sannsynligheten for å få snø julaften har sunket mange steder i landet, og da særlig fra Trøndelag og sørover.

- I Oslo er sannsynligheten for å få snø på julaften sunket fra 80 til nå 60 prosent, så den har minket litt. Det er liknende andre steder, både på Øst- og i Sør-Norge. Årsaken er at temperaturene øker, og da blir det mer regn. Folk må mer i høyden for å oppleve snø, sier meteorolog Iselin Skjervagen i Meteorologisk institutt, før hun legger til:

- I Nord-Norge er det mer sannsynlig med snø. Ja, de er nærmest sikret hvit jul. I Tromsø er for eksempel sjansen for hvit jul statistisk på 87 prosent, sier hun.

JULEFEIRING: Jonas Gahr Støre kom med en klar beskjed før årets julefeiring. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Regn-farevarsel

Meteorologisk institutt har nå kjørt ut værvarsel fram til julaften.

- Det er selvfølgelig mye som er veldig usikkert ennå. Hvis det blir bygevær, kan det plutselig treffe et annet sted enn modellene vil. Det er veldig usikkert å melde nå, sier Skjervagen.

Men vi starter i nord, hvor altså sannsynligheten for å få en hvit jul er stor. I hvert fall fra like før jul, for først vil det regne. Og det vil regne masse.

- Fra Nordland og oppover skal det være ganske vått. Vi har sendt ut farevarsel på regn for deler av Nordland for fredag og lørdag, så det blir veldig vått i helga og det kommer som regn, sier meteorologen.

Også Troms og Finnmark kan regne med regn førstkommende helg.

- Det blir nedbør i alle tre fylkene, og siden det skal være varmt fram til søndag, vil det bli regn, sier hun.

SØRUMSAND: Etter at spørsmålet til Henriette (10) fra Lillestrøm forbauset statsministeren under barnas pressekonferanse om corona, har statsmeteorolog Kristan Gislefoss svart på henvendelsen om å få Sørumsand på værkartet. Video: Regjeringen og Twitter Vis mer

Kaldt mot jul

Utover søndagen forventer hun et litt kaldere klima i nord.

- I Finnmark ser det da ut at det kan bli snø. Også deler av Troms, men da i høyden. Ytterst langs kysten vil det regne, sier hun og fortsetter med selveste julaften-uka.

- Mandag starter ganske mye bedre. Mandag blir en finere dag i Nord-Norge med tanke på nedbør. Det blir mye oppholdsvær, med unntak av de østlige delene av Finnmark, som får litt snø. Utpå kvelden kommer det også nedbør i Nordland, sier hun.

Utover juleuka blir været kaldere, og nye lavtrykk kommer inn fra nord.

- Det treffer kysten av Finnmark og Troms, som får snø. Det kan også være perioder med oppholdsvær. Torsdag kommer et nytt lavtrykk rullende langs kysten, men det ser ikke så verst ut. Litt nedbør i form av snø - og perioder med oppholdsvær, sier meteorologen.

Julaften ligger et nytt lavtrykk utenfor kysten i nord.

- Men det treffer ikke Nord-Norge noe særlig. Store deler av julaften blir fin for de fleste i nord. Og om det blir nedbør, blir det som snø. Så de får hvit jul i nord, og den blir fin for de fleste. Folk kan komme seg ut og ake og gjøre litt hyggelige aktiviteter, sier hun.

Verst i vest

Klimastatistikken er altså ikke på Sør-Norges side, og sjansen for hvit jul er altså statistisk dårligere enn før.

- I Sør-Norge kan vi dele landet i to. Fra Rogaland og hele østsiden, innlandet og helt opp til Trøndelag får fint vær i helga. Trøndelag og vest, til og med Vestlandet, får en del regn. Trenden er lik hele helga: Fint overalt, bortsett fra Vestland og oppover, til og med Trøndelag. Her blir det nedbør, sier Skjervagen.

VÅT JUL: Der det ikke er snø i Sør-Norge per i dag, vil det antagelig heller ikke bli noen hvit jul, varsler Meteorologisk institutt. Her fra Oslo i 2007, da det også var en snøfri jul i hovedstaden. Foto: NTB
VÅT JUL: Der det ikke er snø i Sør-Norge per i dag, vil det antagelig heller ikke bli noen hvit jul, varsler Meteorologisk institutt. Her fra Oslo i 2007, da det også var en snøfri jul i hovedstaden. Foto: NTB Vis mer

Søndag klarner været litt opp, og det blir bare Møre og Romsdal som får nedbør i Sør-Norge. Resten får kjempefint vær, ifølge Meteorologisk institutt.

- Samme vær her mandag. Tirsdagen har samme trend, men nedbør i Trøndelag og langs kysten. Da kan også Østlandet få et og annet dryss av nedbør, sier hun.

Fint vær

Utover juleuka fortsetter det med litt nedbør på kysten, og da helt ned til Kristiansand. Også deler av Telemark og Agder vil oppleve nedbør i form av regn.

- Den 22. kan det komme litt sludd på kysten og kanskje litt snø i innlandet. Lillejulaften blir det veldig mye fint vær, og igjen bare Trøndelag og Møre og Romsdal som får nedbør, sier hun.

Julaften er i år på fredag. Den viser samme tendens: Nedbør i Trøndelag og nedover. Ingen hvit jul i Sør-Norge, altså?

- Der det er snø i dag, vil det nok bli liggende snø til jul, men jeg tviler på om det kommer noe mer. Men dette kan jo endres litt, men da kommer nedbøren først rett før jul eller julaften, sier Skervagen og fortsetter:

- Det er nok mange i Sør-Norge som blir skuffet og som skulle hatt litt nedbør i form av snø, men det blir mye fint vær, da. Så et helt vanlig desembervær, siden det jo er et varmere klima her nå.

SNØFATTIG JUL: Bortsett fra kjempenissen i Nittedal er det lite som minner om jul utendørs på mange steder i Sør-Norge. Slik vil det også være julaften. Foto: NTB
SNØFATTIG JUL: Bortsett fra kjempenissen i Nittedal er det lite som minner om jul utendørs på mange steder i Sør-Norge. Slik vil det også være julaften. Foto: NTB Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer