Hvit jul for kongefamilien på Kongsseteren

Oslo (NTB-Wibecke Lie): Kongefamilien fikk sitt juleønske oppfylt med rikelig snø og skiføre rundt Kongsseteren. Særlig for de to yngste medlemmene av familien betyr julesnøen mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man oppholder seg i snøfrie miljøer resten av året, smaker det godt med en skitur på hjemmebane.

1. juledag var hele familien til gudstjeneste i Holmenkollen kapell, en tradisjon de har fulgt opp fra kong Olavs tid. Bare sleder og dombjeller manglet da de kongelige ankom kirken i bil i følge med sine gjester grev Flemming av Rosenborg og grevinne Ruth.

Snøtunge graner dannet en juleromantisk ramme rundt det vakre, gjenreiste kapellet ved inngangen til Nordmarka. Familien ble tatt imot på kirketrappen av presten Bjørn Sandvik. Holmenkollen kapell var vakkert pyntet med levende lys og et stort juletre som et naturlig midtpunkt foran alteret.

Det tradisjonelle kirkebesøket for kongefamilien 1. juledag er av helt privat karakter. Ingen spesielle stoler er satt fram, familien sitter på første benk og adjutant og hoffdame har fått fri.

Hos gatas folk

Julaften formiddag benyttet dronning Sonja anledningen til et besøk på Frelsesarmeens kontaktsenter i Urtegata i Oslo. Her møtte hun noen av dem som befinner seg på det laveste trinnet på samfunnets rangstige, narkomane og uteliggere.

I underkant av 25 spesielt inviterte var møtt fram. De fleste edru, og alle nyvasket og rene i tøyet, som de hadde lovet lederen ved senteret, major Njål Djurhuus, på forhånd.

Og om gatas gutter og jenter står lavt på samfunnsstigen, mangler det ikke humor og varme blant dem. Under møtet med dronningen var tonen uformell og svært gemyttlig. Her var man dus med Sonja, som håndhilste på alle mens muntre replikker spratt over bordene.

Gaver og takk

Dronning Sonja hygget seg tydelig under julelunsjen på kontaktsenteret, trolig det eneste spisestedet i Oslo der røykeloven er totalt fraværende og hvor duften av lynol henger i luften.

- Tusen takk for at du besøker oss, det setter vi stor pris på. Hadde det ikke vært for Frelsesarmeen, vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Her møter vi oppriktig kjærlighet uten press og uten noe krav til gjengjeldelse, sa «Malla», en av brukerne av senteret gjennom 15 år, i en spontan og meget velformulert tale til dronningen.

28 år gamle Omar Benzaim, som har brukt senteret fra han var 14 år, holdt velkomsttalen.

Gammelt senter

Frelsesarmeens kontaktsenter i Urtegata har eksistert i over 100 år. Bare i år vil senteret ha hatt nær 70 000 besøk. Sju personer er fast ansatt, mens et tilsvarende antall frivillige hjelper til daglig.

- Det er godt å vite at det finnes mennesker med overskudd til å ta vare på sine medmennesker, det er også fint for meg å få noen stikkord fra dere om deres liv. Jeg ser gleden i dette huset, og det stråler fra dere om at her har dere det godt, sa dronning Sonja før hun takket for seg og ønsket riktig god jul og overleverte en stor kurv med julegodter til de rundt 200 som var ventet til julemiddag i Urtegata julaften.

Med seg hjem fikk hun varme hilsener til kongen og barna, en vakker stein og et nydelig, håndmalt silkeskjerf, som en av stedets kvinnelige brukere hadde laget til henne.

<B>EDRU:</B> Dronning Sonja møtte uteliggere som var både edru, nyvasket og i rent tøy. Det hadde de lovet lederen for Frelsesarmeens kontaktsenter, major Njål Djurhuus.