Hvit jul? Glem det!

Om femti år er vinteren på Østlandet halvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Slik været er i Oslo i dag vil det ganske sannsynlig være i desember også i framtida: Mildt og mørkt.

Sjekk været på Dagbladet.no her.

Ifølge nye prognoser fra Meteorologisk institutt for årene 2071 til 2100 vil vinteren bli halvert mange steder her i landet. Verst vil det bli langs kysten av Vestlandet.

- Mange steder vil vinteren bli redusert med 70 til 90 dager, eller nesten tre måneder. Da blir det ikke mye igjen for å si det sånn. På Sola vil det ikke være vinter mer, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

En måned vinter

I Oslo i dag starter vinteren normalt 20. november, og varer i 119 dager - det vil si dager med middeltemperatur under null.

- En normal middeltemperatur i Oslo den 6. desember ville vært én kuldegrad. I dag er det vel seks-sju varmegrader, sier Isaksen.

I dag er det rundt 30-40 centimeter snø i Nordmarka. Til sammenligning er det bare 15 centimeter i Tromsø, og cirka en halvmeter på Dovre. Og værvarslet for den kommende uka er dårlig nytt for den som venter på julesnøen.

IKKE SÅNN: Det urnorske bildet av vinterlandet Norge står for fall. Klimaendringene vil rasere den norske vinteren. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET
IKKE SÅNN: Det urnorske bildet av vinterlandet Norge står for fall. Klimaendringene vil rasere den norske vinteren. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET Vis mer

Ikke snø i sikte

- De nærmeste dagene vil det komme litt nedbør på Østlandet og Sørlandet, men det meste i form av regn. Videre framover er det lite nedbør i sikte, og litt lavere temperaturer, sier meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Så langt kan han ikke love fersk førjulssnø noen steder.

- Det er ikke spesielt vinterlig det vi ser framover, selv om det blir litt lavere temperaturer, sier Johnsen.


Hvit jul i Tromsø

Dette stemmer godt overens med Ketil Isaksen framtidsscenario.

- Av de større byene er det vel bare Tromsø som ligger godt an til å få hvit jul også i framtida. Både i Oslo, Bergen og Trondheim går klimaendringene hardt utover bykjernen, sier Isaksen.

Han karakteriserer endringene i det norske klima som dramatiske.

MINDRE SNØ: Grafikken viser at flere steder i Norge vil vinteren bli mer enn halvert. I Bergen for eksempel vil snø være svært sjeldent om 70 år. GRAFIKK: NVE og Meteorologisk institutt
MINDRE SNØ: Grafikken viser at flere steder i Norge vil vinteren bli mer enn halvert. I Bergen for eksempel vil snø være svært sjeldent om 70 år. GRAFIKK: NVE og Meteorologisk institutt Vis mer

- Når man ser resultatet presentert i kartform, så slår det mot deg. I lavområdene vil det bli dramatiske endringer. Vi snakker om to-tre måneder kortere vinter. Høsten vil bli lengre og våren vil komme tidligere. Samtidig vil det bli en betydelig temperaturøkning, sier meteorologen.

Temperaturen stiger fort

I Oslo har middeltemperaturen allerede steget med to til tre grader de siste 30 årene. Og økningen vil neppe bli mindre de neste 30 årene.

- Si at middeltemperaturen går fra -3 til -1. Da er det faretruende kort vei til null, og da er det ikke mye snø igjen, sier Isaksen.

Det vil sannsynligvis fortsatt være snø i Nordmarka om 70 år, men på Vestlandet må du høyt til fjells for å finne skiføre. Eller flytte til innlandet nord for Lillehammer eller Finnmarksvidda. Også indre deler av Troms vil være ganske snørikt, mens Nordland vil merke klimaendringene godt i form av mindre snø.

- Havet utenfor Norge blir stadig varmere, og dette gjør at vi får større endringer langs kysten, sier Isaksen.

Klimaendringenes skyld

De globale klimaendringene har for lengst begynt å virke inn på klimaet i Norge. Og selv om mange fryder seg over varmere vær, er det mange som glemmer at det betyr slutten på skiføret mange steder i landet.

Hvit jul? Glem det!

- Det er nok ikke alle som tenker på at snøen forsvinner når klimaet endres, sier meteorolog Øyvind Johnsen.

Juleværet kan han ennå ikke si noe om. Men en ting er ganske sikkert: Om femti år får du neppe hvit jul med mindre du befinner deg nordpå eller nord for Lillehammer.

Hvit jul? Glem det!
<B>SÅNN:</B> Ser den norske vinteren ut i framtida. Bildet er fra Hafjell i desember i fjor.
<B>GLEM DET:</B> Slik så det ut i Lillesand i slutten av februar i 2007. Det gjør det neppe i 2077.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer