Hvit jul i gips for The Terminator

Arnold (59) trynet i historisk slalåmbakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gamle actionhelter er ikke like usårbare som de engang var. I går gikk selveste Terminator i Arnold Schwarzeneggers egen person på en smell i slalåmbakken.

Den 59 år gamle skuespilleren, kroppsbyggeren og politikeren trynet i slalåmbakken i Sun Valley i Idaho på rolig tur med familien. Schwarzenegger har fått en løypetrase oppkalt etter seg i Sun Valley - Arnold\'s Run.

Han ledet juleopptoget i Sun Valley før den ulykksalige skituren. Terminator har brudd i høyre lårbein, og skal opereres når han kommer hjem til Los Angeles over jul.

- Scwarzenegger har det veldig bra, og han gleder seg til å fortsette julefeiringen med familien i Sun Valley, sier Julie Soderlund, talskvinne for guvernøren i California, til

 Los Angeles Times. Etter røntgen på det lokale sykehuset ble han sendt hjem til feriestedet i kjendisbyen.

- Svært god skiløper

Schwarzeneggers gamle venn, skiinstruktøren Adi Erber, var med da skiene skar galt avgårde, men han vil ikke uttale seg om hvordan uhellet skjedde - bortsett fra at ingen andre ble skadd.

Men sjefen for skianleggene i Sun Valley gir Schwarzenegger karakter som "en svært god skiløper".

Hvit jul i gips for The Terminator

Han er tross alt vokst opp ved foten av de østterrikske alper.

Advarsel fra fruen

Fru Maria Shriver har ikke sagt noe om ektemannens siste smell. Men etter at han kolliderte på motorsykkel tidligere i år, mente hun at det var tid for å trappe ned på actionsport.

Og da nevnte hun spesielt paragliding og skiaktiviter.

Schwarzenegger måtte sy 15 sting i leppa da han kræsjet Harley\'en mot en bil som dukket opp fra en sidevei.

Clint Eastwood, Bruce Willis og Demi Moore er blant mange andre celebriteter fra den amerikanske vestkysten som søker inn mot Sawtooth Mountains og Sun Valley når de skal slappe av noen dgaer.

Det var nordmannen Stein Eriksen - alpinhelten fra Oslo-OL i 1952 - som bygde opp Sun Valleys rykte som fasjonabelt skisted på 50-tallet.

Hemingways siste reise

 TERMINATOR OG HERMINATOR:  Dette var en bedre dag i skibakken for både Arnold Schwarzenegger og Herman Maier. Utforkongen Maier blir gratulert av supporter og utvandtret landsmann Arnold Schwarzenegger etter en verdenscupseier i Beaver Creek i 1999. Foto: Reuters/Scanpix.
TERMINATOR OG HERMINATOR: Dette var en bedre dag i skibakken for både Arnold Schwarzenegger og Herman Maier. Utforkongen Maier blir gratulert av supporter og utvandtret landsmann Arnold Schwarzenegger etter en verdenscupseier i Beaver Creek i 1999. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

Den største legenden med base i Sun Valley, var forfatteren Ernest Hemingway. Hans siste handling i levende live var å dra på avtrekkeren på egen pistol. Det skjedde i 1961.

Terminator 3 - den siste Schwarzenegger-filmen - kom i 2003. Storhetstiden var 90-tallet.

Vår egen langrennshelt Vegard Ulvang fikk tilnavnet Terminator - den uovervinnelige - i amerikanske medier etter sine triumfer i Albertville-OL i 92.

Og verdens beste fartsalpinist i nyere tiden - østerrikeren Herman Maier - har ikke fått sitt kunstnernavn Herminator helt uten grunn.

Populær hos fienden

Siden da har actionhelten gjort en oppsiktsvekkende politisk karriere i USAs mest folkerike delstat, California med over 30 millioner innbyggere. Han er statens guvernør - valgt for det republikanske parti. Den nye guvernøren stupte på popularitetsmålingene direkte da han skulle sette i verk partiets varslede kutt i velferdsordninger etter valgseiren i 2002.

Siden har demokratene beskyldt Schwarzenegger for å stjele deres flaggsaker, blant annet minimumslønn til meksikanske landarbeidere. Paradoksalt nok: på meningsmålinger i høst har republikaneren Schwarzenegger hatt flest velgere fra demokratenes leir. 

 Og  han ble gjenvalgt til guvernør i november for fire nye år med en stor andel stemmer fra "fiendens" leir, demokratene.

SISTE TERMINATOR: Sommeren 2003 dro Arnold Schwarzenegger verden rundt for å lansere Terminator 3 - her fra et stunt i Madrid. Da var han både skuespiller og guvernør i California. Nå er han bare republikansk guvernør i USAa mest folkerike stat - gjenvalgt i november med stor andel velgere fra demokratene.
FØRSTE SUN VALLEY-KJENDIS: Ernest Hemingway, et av verdenslitteraturens største navn fra 1900-tallet endte sitt turbulente liv i bortgjemte og fredelige Sun Valley i 1961. Her med et jakttrofe fra Afrika, en leopard eller gepard, fra 1953.
TERMINATOR I SPORET: Vegard Ulvang fikk store oppslag i amerikanske media som langrenssportens Terminator - den uovervinnelige - etter bravadene i Albertville-OL i 1992. Her vinner han 10 kilometeren foran en slagen svenske, Christer Majbäck.
LAGDE KJENDIS-ELDORADO: Den norske OL-helten Stein Eriksen fra OL i Oslo i 1952, har mye av æren for at Arnold Schwarzenegger og andre superkjendiser fra den amerikanske vestkysten trekker til Sun Valley. Her er OL-vinneren på sitt nye alpinsted Dear Valley i Utah i 2001 - da 73 år gammel.