IS: Det ser ut som snø, men er i virkeligheten 1,8 kilometer tykk is, liggende helt nord på Mars. Foto: ESA CC BY-SA 2.0
IS: Det ser ut som snø, men er i virkeligheten 1,8 kilometer tykk is, liggende helt nord på Mars. Foto: ESA CC BY-SA 2.0Vis mer

Hvit jul på en rød planet: Ferske bilder viser gigantisk iskrater på Mars

En sann drøm for den som elsker vintervær - bare 56 millioner kilometer unna.

Den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA har sammenstilt bilder av Korolev-krateret på Mars. Bildene ble tatt like før jul.

Krateret, som er 82 kilometer bredt, ser ifølge bildene ut til å være fylt med snø. Korolev-krateret befinner seg like sør før «nordpolen» på Mars, i det nordlige lavlandet.

- Et vinter eventyrland på Mars. En sann drøm for den som elsker vintervær, skriver ESA på sine nettsider.

Enorme mengder

Pressemeldingen fra ESA slår fast at det ikke er snø - men is - som fyller Korolev-krateret. Det er nå midtvinter på den nordlige halvkule på Mars.

Krateret er oppkalt etter Sergei Korolev, omtalt som faren av romteknologi i Sovjetunionen.

Ifølge Space.com er høydeforskjellen i krateret større enn i Grand Canyon, som altså betyr at krateret er fylt med enorme mengder med is.

Kuldefelle

Mens isen på bakken i Norge i aller høyeste grad er sesongavhengig, er isen i Korolev-krateret mer varig.

Krateret befinner seg i det ESA beskriver som en «kuldefelle».

- Luften som blåser over isen kjøles ned og synker, dette skaper et lager med kaldluft som legger seg som et lokk oppå isen i krateret, skriver ESA.

Dagbladet har ikke vært på Mars og støtter seg til ESA i beskrivelsen av isen i krateret: Den skal angivelig være 1,8 kilometer tykk. Temperaturen i området er ukjent, men lenger sør på mars er det ned mot 70 minusgrader nattetid.

Minste avstand mellom Mars og Jorden varierer mellom 56 og 103 millioner kilometer. Temperaturen varierer fra cirka pluss 25 til minus 140 grader.

HVIT JUL: Korolev-krateret er 82 kilometer på tvers og fylt med enorme mengder is. Foto: ESA CC BY-SA 2.0
HVIT JUL: Korolev-krateret er 82 kilometer på tvers og fylt med enorme mengder is. Foto: ESA CC BY-SA 2.0 Vis mer