Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvit «kjendiselg» forsvunnet

Den hvite elgen som har holdt til å Värmlands skoger er ikke blitt sett siden i vinter. Naturfotograf frykter at Ferdinand har gått gjennom isen.

SJELDEN: Den hvite elgen Ferdinand ble kjent etter at bilder ble spredt på sosiale medier ifjor. Nå har ingen sett den karakteristiske elgen siden januar. Det skal ikke være uvanlig med hvit elg i Värmland. Elgen på bildet er fotografert i Värmland i fjor sommer. Om dette er Ferdinand vites ikke: Foto: NTB Scanpix
SJELDEN: Den hvite elgen Ferdinand ble kjent etter at bilder ble spredt på sosiale medier ifjor. Nå har ingen sett den karakteristiske elgen siden januar. Det skal ikke være uvanlig med hvit elg i Värmland. Elgen på bildet er fotografert i Värmland i fjor sommer. Om dette er Ferdinand vites ikke: Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årevis har den såkalte «kjendiselgen» holdt til i skogene i Värmland, men nå har ingen sett noe til den siden januar.

Naturfotograf Ulf Jonasson er urolig for at noe kan ha skjedd med den store, hvite elgen, skriver svenske Aftonbladet. Elgen ble verdensberømt etter at bilder av den ble spredt i sosiale medier i fjor sommer. Folk valfartet til de värmlandske skoger for å se elgen og for å ta de beste bildene av det ville dyret.

Oppstandelsen rundt den hvite elgen kan ha gjort elgen, som fikk navnet «Ferdinand», uttrygg og aggressiv.

Kan ha gått gjennom isen

I fjor besluttet svenske myndigheter å avlive den etter at den hadde vært aggressiv mot turgåere og hunder. Dette møtte protester fra flere hold.

Blant annet rykket kommunalråd i Värmland Hans Nilsson ut og sa at han ville være menneskelig skjold for å redde elgens liv.

I november i fjor ble det besluttet at den hvite elgen likevel skulle få leve.

Jonasson, som har laget film om Ferdinand, har truffet på elgen flere ganger. Ifølge Jonasson skulle elgen ha fylt ni år i år.

Jonasson er redd elgen kan ha gått gjennom isen i vinter. Han tror det er lite sannsynlig at elgen har funnet et nytt oppholdssted.

Ifølge Forskning.no er det ikke uvanlig med hvite elger i Värmland, som er nabofylke med Østfold, Akershus og Hedmark. I Nord-Amerika kalles de hvite elgene «White spirit moose».

Den hvite pelsfargen kommer av tilstanden som kalles leukisme. I likhet med albinisme fører tilstanden til mangel på fargestoff i huden eller pelsen.

Hvit elg ble drept av danske

Vi har også hatt tilfeller av hvite elger i Norge. Dagbladet har tidligere skrevet om kjendiselgen Albin, som til slutt måtte bøte med livet da den møtte en danske på jakt i Spydeberg i Østfold i 2011.

Albin hadde da rukket å bli fem år gammel.

Den danske jegeren var ikke klar over at elgen var symbolsk fredet elgjegerne imellom. Elgen skal heller ikke ha vært helt hvit da den hadde rullet seg i en skråning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media