INNVANDRINGSMOTSTANDER: Den konservative kongressrepresentanten Steve King snakker med velgere hjemme i Iowa før mellomvalget i november. Foto: REUTERS/Scott Morgan
INNVANDRINGSMOTSTANDER: Den konservative kongressrepresentanten Steve King snakker med velgere hjemme i Iowa før mellomvalget i november. Foto: REUTERS/Scott MorganVis mer

Republikansk politiker sparkes ut for rasisme:

- Hvit nasjonalist, hvit overlegenhet, vestlig sivilisasjon. Hvordan ble slikt språk støtende?

Republikanerne fjerner den kontroversielle republikanske kongressrepresentanten Steve King fra komitévervene sine.

NEW YORK (Dagbladet): Lederne for Republikanerne i Representantenes hus fjernet mandag kveld Steve King fra vervene i justis- og landbrukskomiteene etter kongressrepresentantens kontroversielle kommentarer, melder New York Times og Washington Post.

- Hvit nasjonalist, hvit overlegenhet, vestlig sivilisasjon - hvordan ble slikt språk støtende? sa den harde innvandringsmotstanderen i et intervju med New York Times fredag.

Flere sentrale Republikanere har reagert sterkt på Kings uttalelse.

- Ingen plass der

- Det er ingen plass i Det republikanske partiet, Kongressen eller landet for en ideologi med raseoverlegenhet av noe slag. Jeg har ingen toleranse for slike posisjoner, og de som uttrykker slike syn, er ikke tilhengere av amerikanske idealer eller frihet. Representant Kings uttalelser er ikke velkomne, og de er uverdige for hans valgte posisjon. Dersom han ikke skjønner hvorfor «hvit overlegenhet» er støtende, bør han finne en annen jobb, sier lederen for Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, ifølge CNN.

Den nyvalgte senatoren og tidligere presidentkandidaten, Mitt Romney, mener King bør trekke seg fra Kongressen.

- Jeg synes han burde tre til side, og jeg synes Kongressen burde gjøre det veldig klart at han ikke har noen plass der, sier Romney til CNN.

Offentlig reprimande

Demokratene i Representantenes hus, som nå har flertallet, har allerede tatt initiativ til en offentlig reprimande av King. Republikanernes leder i kammeret, Kevin McCarthy, utelukker ikke at han vil støtte dette. Selv om King er fjernet fra sine komitéverv, har han fortsatt rett til å delta på partimøter i Kongressen.

- Vi snakket klart og tydelig om at vi ikke vil tolererere dette i Det republikanske partiet, sa McCarthy etter et timelangt møte med King mandag, ifølge New York Times.

King har vært en støttespiller for president Donald Trump i byggingen av en grensemur mot Mexico og andre tiltak for å begrense innvandringen. Han har også en lang historie med kontroversielle og rasistiske kommentarer om innvandrere.

I fjor havnet han blant annet i hardt vær etter å ha hyllet lederen for det nederlandske Frihetspartiet, Geert Wilders.

- Wilders forstår at kultur og demografi er vår framtid. Vår sivilisasjon kan ikke gjenskapes med andres barn, skrev King på Twitter.

- Ignorere sannheten

- Noen i partiet vårt lurer på hvorfor Republikanerne konstant blir anklaget for rasisme. Det er fordi vi er stille når ting som dette blir sagt, skriver den eneste afroamerikanske, republikanske senatoren, Tim Scott, i en kronikk i Washington Post.

Selv kritiserer King sitt eget parti etter å ha mistet komitévervene.

- Leder McCarthys beslutning om å fjerne meg fra komiteene er en politisk beslutning som ignorerer sannheten. Sannheten er som følger: En av sitatene mine i et New York Times-intervju er blitt fullstendig feiltolket. Jeg vil fortsette å påpeke sannheten og jobbe med all kraft jeg har for Iowas fjerde valgdistrikt i minst de neste to åra, sier King i en uttalelse, ifølge CNN.

Taus Trump

Trump har foreløpig forholdt seg helt taus om uttalelsene fra King.

- Jeg har ikke fulgt med på det, svarte presidenten da han ble spurt om King mandag.

Han har selv kommet med en rekke harde utfall mot udokumenterte innvandrere og minoritetsgrupper. Søndag kveld brukte han indianermassakren ved Wounded Knee i et forsøk på å gjøre narr av den Demokratiske senatoren og presidentkandidaten Elizabeth Warren.

- Dersom Elizabeth Warren, som jeg ofte kaller Pocahontas, gjorde denne reklamen fra Bighorn eller Wounded Knee i stedet for kjøkkenet sitt, med ektemannen kledd i full indianerdrakt, ville det ha blitt en hit! skrev presidenten på Twitter om en video Warren la ut.

- Jeg er glad for at de endelig tar grep etter alle disse åra hvor Steve King har ærekrenket innvandrere og latinamerikanere, men presidenten i USA gjør også dette. Og han sa noe om Elizabeth Warren for få kvelder siden som også var rasistisk stygt, og vi har ikke hørt et ord av fordømmelse fra noen i Det republikanske partiet om det, sier den demokratiske kongressrepresentanten Joaquin Castro, til New York Times.

PRESIDENTKANDIDAT: Senator Elizabeth Warren annonserer i denne videoen at hun stiller som presidentkandidat. Hun er den første store profilen i partiet som har annonsert sitt kandidatur. Video: Elizabeth Warren Vis mer