Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvit, rik og høyt utdannet: Derfor vil en seier i New Hampshire være stort for Trump

I dag holder New Hampshire årets første primærvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Da alle de ni stemmene fra den bittelille valgkretsen Dixville Notch i New Hamshire var talt opp i grytidlig i dag, endte Donald Trump opp med to av de fem stemmene som gikk til Det republikanske partiet.

Den tradisjonsrike valget ved midnatt gir dessverre ikke noen særlige indikasjoner på et sluttresultat av primærvalget her i New Hampshire, men i løpet av kvelden og natta kommer de første resultatene fra New Hampshires 300 valgkretser.

Stemmelokalene stenger mellom 01.00 og 02.00 i natt. Primærvalget, som stolt smykker seg med å være det første i landet, feirer hundreårsjubileum i år, og det er ventet rekordoppslutning på 62 prosent og 550 000 stemmer avlagt, skriver New Hampshire Public Radio.

Snøstormen som herjet her mandag kveld har gitt seg, og ute er det seks klare minusgrader og strålende sol. Alt ligger dermed til rette for avviklingen av dagens primærvalg.

- Vil være en stor seier Donald Trump er på alles lepper her i New Hampshire.

KAMPANJEMODUS: Nesten alle de republikanske kandidatene har besøkt dineren Red Arrow i sentrum Manchester, New Hampshire. Ted Cruz tok turen på valgdagen i dag, med et stort pressekorps på slep. Slagordet for dineren er «Bacon, eggs and politics». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPANJEMODUS: Nesten alle de republikanske kandidatene har besøkt dineren Red Arrow i sentrum Manchester, New Hampshire. Ted Cruz tok turen på valgdagen i dag, med et stort pressekorps på slep. Slagordet for dineren er «Bacon, eggs and politics». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eiendomsmogulen har ledet i 75 meningsmålinger på rad i New Hampshire. På flere nylige meningsmålinger har han ledet med opptil 20 prosentpoeng. Et av spenningsmomentene er om han klarer å omsette det voldsomme engasjementet til stemmer.

Ifølge NBC News passer ikke nødvendigvis typiske Trump-tilhengere med befolkningen i New Hampshire. Dataen fra deres meningsmålinger viser at Trump-velgere i større grad er dårligere betalt arbeiderklasse med mindre andel universitetsutdannede.

38 prosent av Trump-tilhengerne har ikke universitetsutdannelse, og den samme andelen har årlige inntekter på mindre enn 75 000 dollar. Delstaten på nordøstkysten med primærvalg i dag er imidlertid godt over landsgjennomsnittet på alle disse, og NBC mener derfor en sier i New Hampshire vil være ekstra stort for Trump: 

- New Hampshire er en av de hviteste og minst religiøse delstatene i USA, sier professor Chris Galdieri til Dagbladet.

TROR PÅ TRUMP OG BERNIE: Professor Chris Galdieri ved St. Anselm College. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROR PÅ TRUMP OG BERNIE: Professor Chris Galdieri ved St. Anselm College. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På tross av en dag fullstappet med intervjuer, tar Galdieri seg tid til å møte Dagbladet på New Hampshire Institute of Politics på Saint Anselm College i Manchester. 

Bikkjeslagsmål om andreplassen - Noe av det spesielle med Trump-fenomenet er at velgerne hans typisk ikke stemmer til vanlig. Dette er gjerne arbeider- og middelklasse som hadde godt betalte fabrikkjobber før resesjonen i 2008. Disse jobbene er imidlertid havnet i utlandet, og disse velgerne har mistet jobben sin. De opplever ikke nedgangen i arbeidsledigheten som har vært.

NBC betegner typiske Trump-velgere som de som føler seg etterlatt i det moderne USA, og bemerker at dette ikke er tilstanden for storparten av New Hampshire.  

Trump snakker omtrent ikke om annet enn at han er en vinner. Med han som president skal USA vinne igjen. Da han ble nummer to etter å ha ledet på de siste meningsmålingene i Iowa, tapte han med andreplassen bak Ted Cruz. 

- Trump sier USA kommer til å bli lei av å vinne når han blir president. Det virket imidlertid ikke som det skadet kampanjen hans at han tapte i Iowa. Jeg spår at Trump vinner blant Republikanerne i New Hampshire, mens det blir en ordentlig kamp om plassene bak ham. Både Kasich og Rubio kan andreplassen. Det kan også Christie eller Bush, men det vil være langt mer overraskende, sier Galdieri. 

Et annet spenningsmoment er den store andelen som ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti eller kandidat de vil stemme på. Velgerne kan registrere seg på valgdagen, og mange kommer derfor til å bestemme seg når de står i valglokalet med stemmeseddelen foran seg. 

Bernie-seier Blant demokratene har det lenge virket åpenbart at Bernie Sanders kommer til å vinne New Hampshire. På meningsmålingene har han ledet med tosifrede prosent på Hillary Clinton i lang tid, men Clinton har tatt innpå de siste meningsmålingene. 

FAVORITT: Donald Trump har ledet stort på meningsmålingene før dagens primærvalg, men har ikke vært altfor ivrig på å skru opp forventningene. I natt faller avgjørelsen om Trump er en vinner eller taper.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAVORITT: Donald Trump har ledet stort på meningsmålingene før dagens primærvalg, men har ikke vært altfor ivrig på å skru opp forventningene. I natt faller avgjørelsen om Trump er en vinner eller taper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

New Hampshire er imidlertid som skapt for Bernie Sanders-kandidatur. Delstaten har flere universiteter og høyskoler, og Sanders er svært populær blant unge velgere. 

- Sanders gjør det overveldende bra blant ungdom. Han kommer trolig til å få mange førstegangsvelgere ut. Det store spørsmålene er seiersmarginen han får i New Hampshire. Vinner han med mindre enn ti prosentpoeng, vil Hillary trolig erklære seg som vinner. Med mindre enn 15 prosentpoengs seier, vil også Clinton-kampanjen si at dette er en seier, sier han.

Resultatene kommer altså inn fra klokka 01.00 i natt. Dagbladet.no følger det spennende primærvalget gjennom hele natta!