Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wara-saken:

Hvit tennpose og hyssing sentrale bevis

I bagasjerommet i justisministerens bil fant krimteknikerne en hyssingstump og en hvit tennpose som bare såvidt hadde tatt fyr.

BESLAG: Politiet har tatt en rekke beslag i parets bolig, blant annet datautstyr. Foto: Bjørn Langsem
BESLAG: Politiet har tatt en rekke beslag i parets bolig, blant annet datautstyr. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da kriminalteknikerne torsdag 14. mars ransaket boligen til justisminister Tor Mikkel Wara, søkte de spesielt etter to ting: Hyssing og hvite tennposer.

Det får Dagbladet bekreftet av kilder nær etterforskningen.

Natt til 10. mars begynte det å brenne i bagasjerommet i familiens bil. Rett ved det som framstod som arnestedet ble det funnet en lengre hyssingstump. Flammene hadde tatt tak i stoffet på innsiden av veggen i bagasjerommet, rett under et hull i det bakerste sidevinduet på høyre side av bilen.

6. desember i fjor ble det også funnet hyssing som var dyttet inn i bensintanken og forsøkt påtent.

SØK: Politiet har søkt i og ved boligen på Røa. Foto: Bjørn Langsem
SØK: Politiet har søkt i og ved boligen på Røa. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Tennposen ble funnet noe lenger inn i bagasjerommet, og bare det ene hjørnet av den hadde tatt fyr, får Dagbladet opplyst. Hadde hele posen tatt fyr, kunne brannen trolig utviklet seg enda raskere.

Både tennposen og hyssingen lå slik an at den kan ha blitt kastet inn gjennom hullet i det knuste sidevinduet.

Pågående etterforskning

Posen og hyssingen er blitt undersøkt for fingeravtrykk og eventuelt DNA-materiale av politiets kriminalteknikere. Og de har søkt gjennom Wara og samboer Laila Anita Bertheussens bolig for å se om tilsvarende materiale finnes der.

BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil og forsøkt påtent 6. desember i fjor. 10. mars i år ble det også funnet hyssing i bilen. Foto: Privat
BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil og forsøkt påtent 6. desember i fjor. 10. mars i år ble det også funnet hyssing i bilen. Foto: Privat Vis mer

PST ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

- PST gjennomgår nå det vi beslagla under ransakelsen. Dette gjør vi sammen med Kripos. Hva vi har funnet og sikret av bevis kan vi ikke kommentere. Etterforskningen pågår for fullt, er det eneste seniorrådgiver Annett Aamodt i PST ønsker å si til Dagbladet.

Nekter straffskyld

Advokat John Christian Elden, Bertheussens forsvarer, sier de ikke vet hva politiet har søkt eller tatt beslag i.

- Så langt har vi ikke mottatt kvittering for beslaget, som vi etter loven skal ha straks. Men saken haster vel ikke like mye for PST som for media, sier Elden til Dagbladet.

TENNPOSE: Det var en tennpose av denne typen, som typisk brukes til å fyre opp med i peisen, som ble funnet i bilen.
TENNPOSE: Det var en tennpose av denne typen, som typisk brukes til å fyre opp med i peisen, som ble funnet i bilen. Vis mer

Bertheussen har ikke vært tatt inn til nye avhør av PST. Hun har bare forklart seg en gang – torsdag 14. mars, da Oslo tingrett ga PST rett i at det var grunnlag for å foreta ransakelse hjemme hos paret, og sikte henne.

- Min klient har ingen annen oppfatning av faktum i dag enn hva hun hadde i forrige uke, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Det betyr at Laila Anita Bertheussen fortsatt nekter kjennskap til attentatene og forholdet hun er siktet for.

Var under utvikling

Taxipassasjeren som oppdaget brannen har sagt til Dagbladet at det så ut som det brant i en fakkel da de kjørte forbi boligen natt til 10. mars. Brannen utviklet seg raskt, og da drosjesjåfør Ahmad Rezai begynte å slukke den med snø, sto det en flamme ut av et hullet i sidevinduet.

At sikkerhetspolitiet i det hele tatt har spor å ettergå fra bilen, kan skyldes drosjesjåfør Rezai og passasjerens raske innsats på stedet. Hadde brannen fått utvikle seg mer og for eksempel blitt slukket med kjemikalier av brannvesenet ville det vært mye vanskeligere å finne spor i bilen.

I tillegg til hyssingen og tennposen fant politiet et A4-ark i bilen som viste en kartutskrift som viste justisministerens bolig og de nærmeste naboene. I bagasjerommet var det også noe papp og noen poser med glass- og plast-flasker.

Tennposen og hyssingen er to av de sentrale tekniske sporene i saken. Fravær av spor av andre personer er noe av det som gjorde at PST fattet mistanke om at Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen kunne ha tent på selv.

Flere spor

Dagbladet har tidligere skrevet at dette er de tre viktigste bevisene mot 54-åringen:

Bevis 1. Inngangsdøra til parets bolig skal flere ganger ha vært i bevegelse. Sikkerhetsfirmaet Stanley har på vegne av politiet i Oslo montert bevegelsessensorer på døra. Ifølge NRK var døra åpen et kvarters tid før brannen i bilen ble oppdaget. Forsvarer John Christian Elden har sagt til NRK at dette er «det ene av tre indisier politiet har brukt mot henne» og at Bertheussen har forklart seg om dette.

Bevis 2. Overvåkningskameraer plassert både på og ved parets eiendom, samt utenfor eiendommen viser ingen ting i det aktuelle tidsrommet. Noe PST mener utelukker en annen gjerningsperson.

Bevis 3. Et av overvåkningskameraene som sikkerhetsselskapet Stanley har montert på eiendommen til Wara/Bertheussen har vært ute av funksjon. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor overvåkningskameraet ikke virket. Dette undersøkes nå videre av eksperter.

Bilbrannen 10. mars var den siste i en rekke hendelser ved justisministerens bolig.

6. desember i fjor ble boligen tagget ned og nedgriset, samtidig som bensinlokket på familiens bil ble brutt opp. En hyssing var festet til tanken og forsøkt påtent.

17. januar ble en søppelkasse påtent. 11. februar ble det funnet plastflasker med brannfarlig væske.

2. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet etter at familien skulle ha mottatt et trusselbrev med hvitt pulver. Det er bare bilbrannen 10. mars Bertheussen er siktet for å ha forklart seg falsk om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!