Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvit terror

«Drep så mange svarte som mulig. Drep Nelson Mandela.» Det var blant ordrene til de 22 terroristene i Boeremag, som møtte for retten i dag. I terrorgruppa var leger, en prest og fire oberster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skulle rettssaken mot 22 personer fra terroristgruppa Boeremag starte i Pretoria i Sør-Afrika. Rettssaken er foreløpig utsatt til neste mandag, blant annet etter at en mistenkelig mobiltelefon som var forlatt rett utenfor rettssalen i dag måtte sprenges av politiet.

Utsettelsen forandrer ikke så mye, da det uansett er ventet at rettssaken vil vare i over to år. Rettssaken mot de 22 omfatter mer enn 360 vitner og 600 vitneutsagn. Det er ventet at de tiltalte vil nekte å underkaste seg rettens autoritet, og at saken vil bli rammet av en lang rekke utsettelser.

Alle de 22, som er i alderen 22 til 56, er tiltalt for forræderi. I tillegg kommer en rekke andre alvorlige tiltalepunkter, i rettssaken som betegnes som den største mot hvite høyreekstremister siden slutten på apartheid.

Rettssaken er omgitt av det største sikkerhetsoppbudet i landet på mer enn et tiår. Rettssalen er Pretorias Palace of Justice, den samme som Nelson Mandela møtte i for 40 år siden og ble dømt for sammensvergelse mot regjeringen sammen med andre anti-apartheid-aktivister.

Hvit makt

Boeremag ville ta makta tilbake fra de svarte i Sør-Afrika. Gruppa var ekstrem, men målene og metodene svært håndfaste: De skulle styrte den folkevalgte sør-afrikanske regjeringen, drepe så mange svarte og indere som mulig, eller jage dem ut av landet. De skulle videre drepe Nelson Mandela, og de skulle erklære Sør-Afrika som en egen boerstat.

Terrorgruppa var nær ved å likvidere Nelson Mandela. De skulle ta livet av ham ved hjelp av en bilbombe, men Mandela skal ha endret på reiseplanene sine i siste liten, slik at terroraksjonen mislyktes.

De er også mistenkt for å ha stått bak flere bombeaksjoner i Soweto. Minst en svart kvinne skal ha omkommet i aksjonene, som ifølge sør-afrikanske medier bare skulle være begynnelsen på en planlagt blodig og langvarig bombekampanje.

De tiltalte er blitt beskrevet som gærninger og fanatikere ev enkelte, mens andre mener trusselen fra ekstremistene var høyst reell. Blant de tiltalte finnes to leger, en prest og fire oberster fra det sør-afrikanske forsvaret.

Terrorgruppa betegnes som hvite ekstremister med svært liten støtte. Ifølge avisa Scotland on Sunday har de aller fleste hvite akseptert det sør-afrikanske demokratiet, og har liten sympati for grupper som Boeremag. Gruppa antas å kun ha rundt 1500 sympatisører.

Les mer om saken:

<B>TAR INGEN SJANSER: </B>Myndighetene tar ingen sjanser rundt rettssaken mot de 22 høyreekstreme terroristene. Rettssalen er omgitt av det største sikkerhetsoppbudet i landet på mer enn et tiår. <br>Foto: EPA-PHOTO/EPA/KIM LUDBROOK <br>
<B>TERRORMÅL:</B>Å ta livet av Nelson Mandela var et av de viktigste målene til den hvite ekstremistgruppa. Her er den tidligere statslederen avbildet under en begravelse 17. mai i år.<br>Foto: REUTERS/Mike Hutchings <br>
<B>STOR INTERESSE: </B>Rettssaken omfattes av stor interess. Her er det lokalavisa The Star som har viet rettssaken det meste av forsida si.<br>Foto: EPA/KIM LUDBROOK
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media