ENDRINGER: En stadig større del av befolkningen i USA er asiater og spansktalende. Foto: AP
ENDRINGER: En stadig større del av befolkningen i USA er asiater og spansktalende. Foto: APVis mer

Hvite blir mindretall i USA

USA blir et land bestående av minoriteter når hvite fra 2043 ikke lenger utgjør flertallet i den amerikanske befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sterke veksten i den spansktalende og asiatiske befolkningen kommer til å føre til drastiske endringer i befolkningssammensetningen i USA, ifølge det amerikanske befolkningsbyrået.

I 2060 vil ikke-hvite utgjøre 57 prosent av befolkningen, noe som innebærer en dobling av antallet i dag, fra 116 millioner til 241 millioner. I dag utgjør minoritetene 37 prosent.

Nesten en tredel av amerikanerne vil være spansktalende. I dag utgjør de rundt en seksdel av befolkningen. Også den asiatiske befolkningen ventes å doble seg i de neste 50 årene.

- USA blir et land der hvite fortsatt er den største gruppen, men der ingen gruppe har flertall alene, sier byråets direktør Thomas Mesenbourg.

Selv om endringene tar tid, er de allerede i ferd med å omforme politikk, offentlige utgifter, økonomien og forbruksmønstrene.

I forrige måned ble president Barack Obama gjenvalgt, i stor grad takket være stemmene til spansktalende, svarte og unge velgere.

Flere stater vedtok å åpne for homofile ekteskap, noe som viser at unge er i ferd med å bli mer tolerante.

At Republikanerne kun vant bare hvite og eldre, er et signal om at partiet må endre sitt fokus og sin politikk for ikke å bli irrelevant og forsvinne.

Rapporten fra befolkningsbyrået viser også at USA får en stadig eldre befolkning. I 2056 vil det for første gang være flere amerikanere over 65 år enn under 18 år.

(NTB)