Hvite familier flykter fra volden

NYANGA, Zimbabwe (Dagbladet): Etter drapet på en hvit farmer, flykter nå hvite familier i panikk fra lovløse tilstander på landsbygda i Zimbabwe. De søker sikkerhet og samhold i hovedstaden Harare og andre trygge steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bonden Neil Harris sitter i baren på Troutbeck Sun i Nyanga, 20 mil utenfor Harare. Det ærverdige hotellet er vanligvis helgemål for rike forretningsfolk fra hovedstaden. De siste dagene er hotellet blitt overstrømmet av hvite farmere og deres familier. De orker ikke lenger å være på gårdene sine og søker tilflukt og felleskap her.

- De sier at dette ikke er vårt land. Det er rett at de som kom her og kolonialiserte landet ikke hadde rett til det. Men jeg er født og oppvokst i Zimbabwe. Hvor skal jeg dra? Jeg kan ikke dra «hjem til Storbritannia», slik som Mugabe sier. For jeg er zimbabwer, og dette er mitt hjem, sier Harris.

Brutalt drept

Det brutale drapet på farmeren Dave Stevens i helga har rystet hele det hvite miljøet i Zimbabwe og har tilspisset den politiske krisa i landet. Seks hvite farmere ble lørdag bortført av svarte landokkupanter og tilhengere av president Robert Mugabe. Flere av farmerne ble tatt da de søkte sikkerhet på en politistasjon etter å ha forsøkt å komme David Stevens til unnsetning. Men forfølgerne hentet mennene på stasjonen, satte håndjern på dem og tok dem med til en gård i nærheten hvor de fikk rundjuling med jernstenger, viftereimer og steiner gjennom hele natta. David Stevens ble skutt i ansiktet og drept.

- Disse folkene leker ikke, de mener dødsens alvor og er ute av kontroll, forteller John Osborne som så sin nabo og venn Stevens bli skutt.

Selv ligger han på sykehus etter å ha blitt mishandlet, men reddet livet fordi en kvinne ba om at han måtte spares. Osborne forteller at politiet ikke gjorde noe for å gripe inn.

Uten kontroll

Situasjoen i Zimbabwe truer nå med å komme ut av kontroll etter at krigsveteraner fra uavhengighetskampen på 70-tallet den siste tida har okkupert flere hundre gårder eid av hvite farmere. Landets høyesterett har erklært okkupasjonene for ulovlige, men politiet forholder seg passivt.

Kampvillige okkupanter har ikke til hensikt å gi opp, og får støtte av president Robert Mugabe.

- Jeg kommer ikke til å si til krigsveteranenene at de skal fjerne seg fra disse landområdene, sa Mugabe i går, og mente de hvite farmerne har seg selv å takke.

- Vi advarte dem om ikke å gjøre motstand, sa presidenten.

Mugabe desperat

Hotellbaren på Troutbeck Sun er full av bønder i knestrømper og shorts. En eldre bonde sitter og sover i hjørnet. Gården hans ble okkupert for tre dager siden. En annen bonde, som ankom tre timer tidligere med kone, to barn, tre kofferter og et Monopolspill, begynner å bli full allerede.

- Ikke mer forbanna nyheter, roper han mot tv-apparatet i hjørnet som for tiende gang viser bilder av andre hvite farmere med blåveiser og sår.

- Vi vet at landet går til helvete. Kan vi ikke heller se på cricket?

Neil Harris er mer nøktern:

- Dette er ikke en krig mellom svarte og hvite, det er en krig mellom Mugabes desperate tilhengere og alle andre i dette landet. Og selv om vi hvite føler oss temmelig forfulgt for øyeblikket, er det ikke vi som har det verst. Det er landarbeiderne. For hver gang krigsveteranene banker opp én hvit, banker de opp hundre svarte landarbeidere, bare for å vise hvem som bestemmer. Og jorda som blir okkupert går ikke til landarbeiderne, men til de som har vist seg mest lojale mot presidenten, sier han.