Hvite føler seg diskriminert

Hvite sør-afrikanere mener at de blir diskriminert. Nå ber de FN om å gripe inn og stoppe forskjellsbehandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet Frihetsfronten kjemper for de hvite sørafrikanernes rett til å lage egne samfunn hvor de kan bestemme over seg selv. Torsdag la de fram en rapport om manglende sikkerhet for landets hvite afrikander-befolkning som de overleverte til FNs menneskerettighetskommisjon.

Frihetsfronten vant 0,7 prosent av stemmene ved valget i 1999, der ANC sikret seg 66,5 prosent av stemmene. Partiet hevder at angrep på hvite, og særlig på gårdseiere, har økt dramatisk. 67 bønder skal ha blitt drept hittil i år.

President Thabo Mbeki, som er i Italia i forbindelse med G8-møtet, sa samme dag at han tar del i bekymringene for at uroen i Zimbabwe kan spre seg til andre områder av sørlige Afrika. Der har såkalte krigsveteraner gått løs på hvite gårdeiere og bedriftsledere for å kreve flere rettigheter for den svarte befolkningen. Utenriksministrene fra verdens åtte mektigste land har i en kunngjøring gitt uttrykk for at en løsning på uroen i Zimbabwe er grunnleggende for å sikre stabilitet i sørlige Afrika.

(NTB)