Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øst-Ghouta

Hvite Hjelmer: - Hele familier er kvalt i sine hjem

Ifølge ubekreftede meldinger fra Syria kan mer enn 100 mennesker ha blitt drept. Angrepet fordømmes av flere land.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge BBC skal minst 70 personer være drept i det som beskrive som et kjemisk angrep i Douma, den siste delen av Øst-Ghouta som er okkupert av opprørere.

Ifølge ubekreftede meldinger fra Syria kan mer enn 100 mennesker ha blitt drept, skriver NTB.

BBC siterer også hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer som melder om at et ubekreftet tall på antall omkomne nå skal være oppe i 150.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter også at hundrevis har blitt drept. Ifølge SOHR har minst 82 personer blitt drept i angrep de siste to døgnene. Bare lørdag skal 500 personer ha blitt skadd i angrep.

ANSVARLIGE: - Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN
ANSVARLIGE: - Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN Vis mer

- Folkemord dag to. Vi prøver fortsatt å redde sivile, skriver Hvite hjelmer på Twitter.

Ifølge Sky New har det britiske utenriksdepartemenetet oppfordret til en granskning av angrepet, og sagt at hvis dette stemmer er det nok et bevis på Assads brutalitet.

Også Det hvite hus fordømmer angrepet.

- Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

- Russlands beskyttelse av regimet og deres manglende evne til å stanse bruken av kjemiske våpen i Syria gjør at man stiller spørsmål ved hvor opptatt av å finne en løsning de er, sier Heather Nauert, talsperson i Det hvite hus, ifølge NTB.

KATASTROFEN: I den ferske HBO-dokumentaren «Cries from Syria» fortelles historien om den humanitære katastrofen og borgerkrigen i Syria de siste fem årene. Video: HBO Vis mer

- Kvalt i sine hjem

Hvite hjelmer delte lørdag kveld groteske bilder på sosiale medier der man ser barn som har dødd i angrepene. Ifølge organisasjonen var det særlig de som oppholdt seg i kjellere og under bakken som ble drept. De mener at årsaken er gassangrep, noe de forteller de kan se ut fra symptomene på de døde.

- Hele familier har blitt funnet kvalt i sine hjem og skjulesteder i Douma. Antallet ofre stiger dramatisk, og ambulanseteam og frivillige fra Hvite hjelmer fortsetter søk og redningsoperasjoner.

De skriver i en pressemelding at de har behandlet til sammen 500 personer fredag og lørdag som de mener har symptomer som kommer fra klorgassangrep.

SOHR, Syrian American Medical Society (SAMS) og hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer fikk lørdag elleve personer med pusteproblemer etter luftangrepene mot Douma lørdag.

Natt til søndag melder sistnevnte at omfanget skal være større.

ANKLAGES FOR GASSANGREP: Syria anklages for å ha bruk klorgass i luftangrep. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGES FOR GASSANGREP: Syria anklages for å ha bruk klorgass i luftangrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Syria anklaget - Russland får skylda

Syria anklages for å ha brukt klorgass i angrepene både lørdag og søndag. USA peker blant annet på tidligere gassangrep som skal ha vært utført av Syria. De sier at også Russland, som støtter Bashar al-Assad i krigen, bør få konsekvenser for bruken av gass.

- Russland bærer i siste instans ansvaret for den brutale krigføringen med bruken av kjemiske våpen mot utallige syrere, sier det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse, ifølge BBC.

Statlige syriske medier benektet på sin side raskt at det syriske regimet hadde benyttet seg av kjemiske våpen i byen, ifølge NTB.

BRUTAL KRIGFØRING: Amerikanske UD mener at også Russland må ta ansvar for den brutale krigføringen. Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS
BRUTAL KRIGFØRING: Amerikanske UD mener at også Russland må ta ansvar for den brutale krigføringen. Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS Vis mer

Også Moskva benekter at det syriske regimet brukte kjemiske våpen i Douma, melder AFP.

De kaller anklagene «en farse», og sier de ikke trenger å benytte slike midler ettersom de stadig rykker fram.

- Hæren, som rykker fram raskt og målbevisst, trenger ikke å bruke kjemiske substanser, sier en militærkilde.

Våpenhvile på trappene

Ifølge SOHR er en våpenhvile på trappene igjen etter at den ble brutt fredag. Ifølge organisasjonen skal den gjelde fra søndag morgen.

Fredag ble våpenhvilen i Øst-Ghouta brutt etter at sola hadde gått ned. Syriske regjeringsstyrker begynte en bakkeoffensiv før de fortsatte med en rekke luftangrep mot Douma, som er den største byen i Øst-Ghouta.

Før luftangrepene mot Douma startet fredag ble det sluppet flygeblader ned over byen der det sto at opprørerne enten måtte forlate den og dra til Jarablus, eller gi fra seg våpnene sine, skriver NTB.

Ifølge opprørsaktivister og statlige medier er det interne splittelser i Jaish al-Islam mellom moderate medlemmer som vil forlate Douma, og de som støtter den religiøse lederen av gruppen, Abu Abdul-Rahman al-Kaaka, som avviser enhver avtale med det syriske regimet og vil krige for byen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling