Hviterusser fikk Raftoprisen

BERGEN (Dagbladet): Hviterusseren Gennadij Grusjevoj får årets Raftopris for sitt modige arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gennadij Grusjevoj bor i Minsk hvor han arbeider med organisasjonen 'Barn av Tsjernonyl'. Han har kjempet for hviterussernes frihet og hjulpet tusenvis av ofre etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Raftostiftelsen ønsker med denne prisen også å sette fokus på et diktatur med en menneskerettighets-situasjon som Den norske Helsingforskomiteen betegner som en av de mest alvorlige i Europa.

I begrunnelsen fra Raftostiftelsen heter det at Hviterussland har utviklet seg til å bli et diktatur etter at Aleksandr Lukasjenko ble president i 1994. Prisvinneren Gennadij Grusjevoj har siden midten av 1980-tallet vært aktiv i den demokratiske reformbevegelsen. Han var med på å utarbeide retningslinjene for det nye partiet 'Folkefronten' og har gått i bresjen for å løfte fram miljøpolitikken ved å fokusere på ofrenes menneskerettigheter etter Tsjernobyl-ulykken.

Raftoprisen gis til mennesker som har gjort en spesiell innsats for menneskets rettigheter.