Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hviterussere panikkjøpte utenlandsk valuta - frykter russisk økonomi-kaos

Myndighetene svarte med å sette opp vekslingsavgiften.

 I KØ:  Hviterussere sto i kø i mange timer for å veksle sine hviterussiske rubler i utenlandsvaluta i frykt for det økonomiske kaoset i nabolandet Russland. Foto: Sergei Grits / AP
I KØ: Hviterussere sto i kø i mange timer for å veksle sine hviterussiske rubler i utenlandsvaluta i frykt for det økonomiske kaoset i nabolandet Russland. Foto: Sergei Grits / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det dramatiske fallet i rubel-kursen har rystet Russlands økonomi. Det kommer samtidig som oljeprisfallet reduserer stormaktens inntekter betydelig, en inntekt som finansierer nær halvparten av Russlands statsbudsjett.

Nå trekker også internasjonale gigantselskaper seg ut av det russiske markedet. Det er en kraftig mistillitserklæring mot det økonomiske systemet og styresmaktene.

- Tiltroen til russisk økonomi er svekket og fortsetter å svekkes. Det er signalet alt i alt, sier Ole Gunnar Austvik, BI-professor og NUPI-forsker til Dagbladet.

Panikkjøper valuta Frykten for økonomisk kollaps i Russland har også spredt seg til nabolandet og den nære samarbeidspartneren Hviterussland.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at hviterussere i hopetall har panikkjøpt utenlandsk valuta i frykt for at det økonomiske kaoset i Russland skal smitte over på den hviterussiske økonomien. Som svar har landet avgiftsbelagt valutaveksling med 30 prosent.

- Dagens økonomi er internasjonal. Går det galt et sted, går det alt over alt. Det er derfor helt logisk at de landene som har stor samhandling med Russland får en negativ konsekvens som følge av dette, kommenterer Austvik.

Frykter valuta-devaluering Under en tv-sendt tale på torsdag sa den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko at Hviterussland ikke ville tillate landets valuta å falle så langt som rubelen.

Dette hadde Lukasjenke håpt skulle roe ned innbyggerne i Hviterussland, landet hvor valutaen kollapset og sank med 65 prosent verdi i 2011. I stedet for løp hviterussere til nærmeste valutaveksler, ifølge AP.

Vekslingsavgiften på 30 prosent har bare økt bekymringen hos befolkningen i landet, som i stor grad er avhengig av Russland. Over 50 prosent av all eksport fra Hviterussland går nemlig til Russland.

Flykter fra markedet Bare de siste dagene har det kommet meldinger fra Russland om at blant andre Apple, IKEA, Nissan, Renault og Chevrolet trekker seg helt eller delvis ut av det russiske markedet på grunn av det økonomiske kaoset. Det melder Business Insider.

Det kan potensielt gjøre vondt verre for russerne og for president Vladimir Putin.

- Hvis alt dette vedvarer, kan det bli krise, sier Austvik.

- Oljeavhengige og sårbare Russland har gjort seg sårbare, er professoren og forskerens svar på hvordan vårt naboland i øst har kommet i en slik situasjon. Han mener den største årsaken til Russlands dramatiske økonomiske situasjon akkurat nå, er landets oljeavhengighet.

- Det er flere årsaker, men oljeprisfallet er den viktigste enkeltårsaken. Russland er så avhengig av inntekter fra olje- og gasseksport fordi de i motsetning til for eksempel Norge ikke har et oljefond i ryggen, sier professoren og forskeren og legger til:

- Gulf-landene er mindre sårbare enn Russland.

Tror ikke på endring Og noe hjelp av en plutselig økning i oljeprisene tror Austvik Putin kan se langt etter.

Hans oppfatning av situasjonen er at den lave oljeprisen vil være på dagens nivå i relativt lang tid framover. Som følge tror han ikke at Russlands situasjon vil forbedre seg nevneverdig de neste årene, slik Putin uttalte tidligere denne uka at det kom til å gjøre.

- Det vil svekke Russland ganske mye økonomisk og politisk og ikke omstille seg. Samtidig er det vanskelig å omstille seg med betydelig inntektstap. Putin kan begynne med omstillingsgrep, men det vil ta lengre tid enn to år å se effektene av det, sier Austvik.

Setter tvil ved systemet Resulterer de dramatiske prisfallene på olje og russisk valuta i betydelig forverrede kår for russere flest, kan det svekke den sterke støtten Putin har hjemme i Russland.

- I større grad vil dette kanskje sette tvil ved om systemet man har hatt, er det beste. Det blir spennende å følge med på hvordan støtten til Putin påvirkes av dette hvis det går utover folk flest, sier Austvik.

Tror Norge går fri Men han har liten tro på at den mildt sagt ugunstige økonomiske situasjonen i Russland i veldig stor grad vil smitte over på norsk økonomi.

- Vi er for så vidt rustet til å håndtere oljeprisfallet som følge av oljefondet, men vår eksport til Russland vil helt klart bli påvirket av dette, sier Austvik.

 TO ÅR:  Russlands president Vladimir Putin forsikret russere tidligere denne uka at de økonomiske tumultene landet nå gjennomgår, ville være over om to år. Det har ikke professor og forsker Ole Gunnar Austvik noe tro på. Foto: Alexander Nemenov / AFP
TO ÅR: Russlands president Vladimir Putin forsikret russere tidligere denne uka at de økonomiske tumultene landet nå gjennomgår, ville være over om to år. Det har ikke professor og forsker Ole Gunnar Austvik noe tro på. Foto: Alexander Nemenov / AFP Vis mer