SKRUR IGJEN KRANA: En arbeider i sving ved en av gassledningene som går gjennom Hviterussland. Nå har en langvarig krangel med Russland nådd et foreløpig klimaks i og med kveldens stenging. Foto: VIKTOR DRATSJEV/AFP/SCANPIX
SKRUR IGJEN KRANA: En arbeider i sving ved en av gassledningene som går gjennom Hviterussland. Nå har en langvarig krangel med Russland nådd et foreløpig klimaks i og med kveldens stenging. Foto: VIKTOR DRATSJEV/AFP/SCANPIXVis mer

Hviterussland stanser gasstransport til Europa

På grunn av pengekrangel med russerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hviterussland har stanset all transitt av gass fra Russland til Europa. President Aleksandr Lukasjenko krever 1,4 milliarder kroner i leie fra russerne for å frakte gassen gjennom Hviterussland.

Russland på sin side mener Hviterussland skylder 192 millioner dollar, drøyt 1,2 milliarder kroner, i ubetalte gassregninger.

Lukasjenko ga ordren om å stenge rørledningene tirsdag kveld etter at Russland kuttet gassleveransene til Hviterussland med en tredel, opplyser hans talsmann.

Russland skrudde tidligere på dagen igjen gasskrana med 30 prosent, ifølge sjefen for gasselskapet Gazprom. Russland advarer også om at gassleveransene vil bli ytterligere redusert med 85 prosent dersom Hviterussland ikke gjør opp regningen.

Heftig Den stadig heftigere gasskrangelen mellom de to nabolandene kan få konsekvenser for europeiske gassforbrukere. Ifølge EU-kommisjonen blir rundt 6 prosent av gassen som brukes i Europa, transportert gjennom Hviterussland, og kommisjonen ba tirsdag både Russland og Hviterussland om å respektere kontraktene om leveranser som er inngått.

Allerede kort tid etter at gasstrømmen stanset i Hviterussland, merket kunder i Litauen, Polen og Tyskland gassmangel, opplyser EU.

Hviterussland hadde på forhånd truet med å forsyne seg av gassen som er på vei til Europa, dersom Russland fortsetter å kutte leveransene, ifølge Gazprom.

- Vi har mottatt et brev fra Hviterusslands første visestatsminister Vladimir Semasjko, som slutter med en trussel om at hvis det blir ytterligere kutt, så vil de begynne å ta gass fra transittsystemet, sier Gazprom-talsmann Sergei Kuprijanov.

Pengeproblemer I tillegg til de 192 millioner dollar Hviterussland allerede skylder, kan gjelda øke til mellom 500 og 600 millioner dollar ved årets slutt, mener Gazprom.

Lukasjenko fløy i forrige uke til Moskva for å forklare at landet hadde økonomiske problemer som gjorde det vanskelig å betale. Men hans russiske kollega Dmitrij Medvedev var ikke fornøyd med forklaringen og sa at både Russland og Gazprom også har sine økonomiske problemer.

(NTB)