Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvithai fanget i matfatet

En fire meter lang hvithai forvillet seg forrige torsdag inn i en mær full av livredde tunfisk. Først på tirsdag fant den veien ut igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 100 tunfisker i forskningsprosjektet utenfor den sør-australske byen Port Lincoln er marerittet endelig over. I fem dager har de svømt for livet for å unngå kjevene til den mer enn fire meter lange og 700 kilo tunge hvithaien.

Den fryktede rovfisken forvillet seg inn i den lille tunfiskmæren forrige torsdag. Først på tirsdag fant den veien tilbake til det åpne havet.

Jaget sel

Forskerne ved tunfiskanlegget er ikke sikre på hvordan hvithaien kom seg inn i nettingbassenget, som kun er 30 meter i diameter. Ifølge CNN er èn teori at den har hoppet over et 2,5 meter høyt eletrisk gjerde i jakten på en sel. Forskerne kunne nemlig se en sel i mæren på torsdag.

En annen teori er at haien har gnagd seg gjennom nettmaskene for å komme i nærkontakt med de fristende tunfiskene, melder Sydney Morning Herald.

Tunfiskforskerne ble raskt klar over at de hadde fått besøk av en sjelden - og livsfarlig - gjest. Fiskene de har i oppdrettsanlegget har en forskningsverdi på 4,5 millioner norske kroner, og de ville gjerne bli kvitt den sultne inntrengeren.

Større hai kom til

Forskerne prøvde først å lokke rovfisken ut av mæren ved hjelp av et blodig åte. Dette ble raskt avsluttet da en enda større hvithai fant veien til tunfiskmæren. Denne holdt seg imidlertid på utsida, men nå var dykkere frahindret i å gå ned på noen sider av nettmaskene.

Plan B var å heise hvithaien over kanten av mæren ved hjelp av en lasso. Planen strandet mens den ennå var på planleggingsstadiet, fordi haien simpelthen var altfor stor.

- Dette er blitt gjort med andre haier tidligere, men denne var mer enn dobbelt så stor som noen av dem, så det var rett og slett ikke mulig, sier professor Anthony Cheshire ved Sør-Australia forsknings- og utviklingsinstitutt.

Først på tirsdag formiddag klarte tunfiskforskerne å få hvithaien ut. De brukte et nett for å føre den mot ei luke under mæren, og til forskernes hell svømte haien velvillig tilbake til friheten.

Småspist

I fem dager svømte hvithaien, som er av hunkjønn, hvileløst rundt i fiskemæren. Australske havforskerne er vant til å se hai i nærheten, men en stor hvithai i fangenskap er svært sjeldent. De har forbløffet fulgt den store fiskens bevegelser på trygg avstand, og ga tidlig haien «kosenavnet» Paula. Forskerne tror imidlertid ikke den har jaktet særlig under det ufrivillige oppholdet i mæren. En hodetelling i mæren har nemlig slått fast at kun to av tunfiskene manglet.

- Da haien svømte til overflaten svømte tunfiskene til bunnen, og vise versa, forklarer professor Cheshire.

Verre gikk det trolig med selen som ble fanget i mæren sammen med «Paula». Den har aldri blitt sett igjen.

FINN ÈN FEIL... Den mer enn fire meter lange hvithaien forvillet seg inn i en mær full av fristende tunfisk. Det skulle ta den fem dager å komme seg ut igjen.