FRYKTINNGYTENDE: Hvithaien er blant dyrerikets mest fryktinngytende og effektive rovdyr. Du vil neppe ha en slik krabat i båten en sommerdag. Foto: Andrew Fox/Rodney Fox Shark Expedition/AFP/Scanpix
FRYKTINNGYTENDE: Hvithaien er blant dyrerikets mest fryktinngytende og effektive rovdyr. Du vil neppe ha en slik krabat i båten en sommerdag. Foto: Andrew Fox/Rodney Fox Shark Expedition/AFP/ScanpixVis mer

Hvithai kom flyvende opp fra vannet og landet på dekk

Tre meter lang og 500 kg tung hvithai hoppet ombord et forskningsfartøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marinbiologer i Sør-Afrika var forrige mandag ute på havet for å gjøre en telling av hai i området utenfor Seal Island, da de fikk et lite velkomment besøk ombord.

En tre meter lang hvithai brøt plutselig havoverflaten og kastet seg opp i båten. Der ble den liggende på dekk å sprelle i over en time, før forskerne fikk lempet den tilbake i sitt rette element ved hjelp av en kran.

500 kg - Ut av ingenting hørte jeg et «splæsj», så kom det en hvithai bokstavelig talt flyvende over en av mannskapet som kastet ut agn for å tiltrekke seg haier, forteller Dorien Schröder, leder for havforskerne med base i Mossel Bay, til The Guardian.

Schröder forteller videre hvordan mannskapet på sju trakk seg unna i sikkerhet, mens haien ble liggende på toppen av agnet og tønner med drivstoff. Hvithaien skal ha veid 500 kg og var ikke fornøyd med tilværelsen på dekk.

Forskerne helte vann over gjellene til fisken for å holde den i live, samtidig ble det tilkalt forsterkninger. En redningsbåt kom til stedet og forskerne klarte å feste et tau rundt halefinnen til haien, men gjentatte forsøk på å få haien over bord var mislykkede.

Tauet tilbake Tilslutt ble forskningsfartøyet - med en tre meter lang og 500 kg tung hvithai ombord - tauet inn til land. En hageslange ble plassert i munne på hvithaien for å ventilere gjellene, før den ble løftet tilbake i vann ved hjelp av en kran.

Forskerne forsøkte å lede haien tilbake i åpent vann, men haien var så forvirret inne i havneområdet, at man endte opp med å feste et nytt tau rundt halefinnen  og så taue haien tilbake på havet.

- Hvithaien forsøkte neppe å angripe båten, sier haiekspert Enrico Gennari.

- Haier kan bryte vannflaten og hoppe flere meter bortover i lufta, hvis de føler seg truet eller blir forstyrret av en annen hai, men det blir bare spekulasjoner.

TURISTATTRAKSJON: En hvithai blir tiltrukket av agn som legges ut fra en turistbåt. Dette er den samme teknikken som ble brukt på forskningsbåten i Sør-Afrika som fikk besøk av en hvithai ombord. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix
TURISTATTRAKSJON: En hvithai blir tiltrukket av agn som legges ut fra en turistbåt. Dette er den samme teknikken som ble brukt på forskningsbåten i Sør-Afrika som fikk besøk av en hvithai ombord. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix Vis mer