<strong>HVITHAI:</strong> Alle forholdene i Norge ligger til rette for at hvithaien kan komme hit, sier haiekspert. Foto: Scanpix
HVITHAI: Alle forholdene i Norge ligger til rette for at hvithaien kan komme hit, sier haiekspert. Foto: Scanpix Vis mer

Hvithai

Hvithaien kan nærme seg Norge

Stigende temperaturer og mye god haimat gjør forholdene i nordisk farvann velegnet for havets store rovdyr.

Publisert
Sist oppdatert

Det har vært varslet i lang tid at et av havets største rovdyr også kan bli en del av norsk farvann.

Danske marinbiologer mener nå at hvithaien er på vei til Øresund, altså farvannet som ligger mellom København og Malmø.

- Det er ingen som har observert en ennå, men det er sannsynlig at den er her, for vi har det som skal til for at den trives her, sier Lars Skou Olsen, teknisk sjef ved Den Blå Planet i København til danske TV2.

TETT PÅ: Her er marinbiolog og hobbydykker Fredrik Myhre omringet av hundrevis av hai langs norskekysten. Video: Fredrik Myhre Vis mer

Det er spesielt den store sild og makrellbestanden i farvannet som de seinere åra har lokket til seg store tunfisk, som vanligvis trives best i Atlanterhavet.

En økt fiskebestand, i tillegg til at vannet holder høyere temperaturer, og ifølge danske marinbiologer er saltere enn før, gjør forholdene optimale for langt mer fryktede arter enn tunfisken, nemlig hvithaien, sier Lars Skou Olsen.

Stor sannsynlighet

Til tross for en del falske alarmer, er det foreløpig ingen som har observert noen hvithai i norske farvann, men skal vi tro marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp Havets Haier, så er det en stor sannsynlighet for at de er underveis.

- Alt ligger til rette for at den kan komme. Vi har mye god mat her, og gode nok temperaturer for hvithaien. Den atlantiske blåfinnede tunfisken er tilbake i norske farvann og den står langt opp på listen over favorittmiddager til hvithaien, sier Myhre til Dagbladet.

Siden temperaturen i havet stiger på grunn av økte klimagassutslipp, flytter også arter i naturen etter. Marinbiologer har observert en hel del flere nye arter som opprinnelig stammer fra varmere farvann, langs norskekysten.

- Dette er absolutt spennende. Det er ingen umulighet at haien kommer i framtida, men det vil nok fremdeles ta en stund, sier han til Dagbladet.

- De er territorielle

Marinbiologene tror likevel ikke at hvithaien vil slå seg ned her hvis den først kommer. De tror det er mer sannsynlig med omstreifere enn store bestander.

- Haiene er territoriale. Og de store haiene dominerer de små. På den måten blir de distribuert. De kan ikke være for mange i ett område, da er det ikke nok mat, sier den danske marinbiologen.

Fredrik Myhre påpeker at norske badegjester ikke trenger å speide etter, eller bekymre seg for å støte på hvithai i Norge.

- Naturen kjenner ikke menneskeskapte grenser. Hvithaien flytter også på seg. Men det er viktig å presisere at hvithaien ikke har mennesker på menyen. Og det eneste virkelig er farlig med hvithaier, er hvor utrydningstruet den er og i hvilket tempo den er i ferd med å forsvinne fra havet på grunn av overfiske, sier han og legger til:

- Men stillehavsøstersen den må vi være obs på når du bader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer