IKKE BARE NARKO, ØL OG FLESK:  Tollere på Svinesund stoppet hvitløksmuglingen. Over to år etter blir bakmennene ettersøkt.  I fjor ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
IKKE BARE NARKO, ØL OG FLESK: Tollere på Svinesund stoppet hvitløksmuglingen. Over to år etter blir bakmennene ettersøkt. I fjor ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.Vis mer

Hvitløkmafia smuglet for 80 millioner over Svinesund

Avslørt av norske tollspanere i 2010. Nå blir to briter ettersøkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne Svinesund-historien handler ikke om smugling av svenskeflesk, billigøl eller narkotika INN i Norge - men om matsmugling UT av Norge.

Spanere fra norsk tollvesen lå på hjul med det utenlandske vogntoget fram til grensestasjonen på Svinesund der den ulovlige lasten med ufortollet hvitløk ble avslørt.

Nå, mer enn to år seinere, blir to britiske statsborgere ettersøkt for den mest omfattende smuglingen av matvarer ut fra Norge noen gang.

 Svensk økokrim ber om å få utlevert to menn i 40-årene som er mistenkt for å stå bak en hvitløkmafia som har lurt svenske tollmyndigheter for 10,6 millioner euro - nærmere 80 millioner norske kroner.

Selskap nedlagt - Dette dreier seg om svært omfattende smugling fra Norge og videre inn i Sverige og til andre EU-land. Selskapet som ble brukt til å importere hvitløken fra Kina til Norge, het DXF Trading. Selskapet eksisterer ikke lenger.

- Også andre importselskaper i Norge ble brukt, men vi kan ikke opplyse navnene av hensyn til etterforskningen, sier nestsjef for Sveriges påtalemyndighet i internasjonale saker, statsadvokat Thomas Ahlstrand i Göteborg, til Dagbladet.  

Norge: 0 - EU: 9,6 Underdirektør Karianne Løken i det norske tollvesenet seksjon for økonomisk kontroll husker godt saken fra avsløringen i 2010.

- Vi ble tipset av kolleger i flere europeiske land, og etter spaning i flere norske havner fulgte våre folk etter traileren med ulovlig last fram til svenske tollere stoppet den ved Svinesund. Importen fra Kina til Norge var lovlig, og det var herfra at smuglingen skjedde. -

- EU har 9,6 prosent toll på hvitløk fra Kina pluss 1 200 euro (nær 9 000 kroner) i avgift pr. tonn for å beskytte egen produksjon. I Norge har vi bare minimal produksjon av hvitløk og null i toll, sier underdirektør Løken til Dagbladet.

Tollvesenet beregnet i forbindelse med avsløringen i 2010 at om lag 2 000 tonn kinesisk hvitløk i mellom 50 til 100 kontainere hadde gått ulovlig ut av norsk territorium.

 BIG BUSINESS:  Prisene på hvitløk i Kina har eksplodert - her fra et marked i Beijing. FOTO: David Gray, Reuters/NTB Scanpix.
BIG BUSINESS: Prisene på hvitløk i Kina har eksplodert - her fra et marked i Beijing. FOTO: David Gray, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Det har tidligere blitt avdekket ulovlig innførsel av ris og sukker fra Norge inn i EU, men ikke til så store verdier som dette, sier Løken.

Fire måneder fengsel Den kinesiske hvitløken ble i årene 2009 og 2010 importert til Oslo og andre havner på Østlandet.

Den belgiske trailersjåføren som ble stoppet av svenske tollere for to år siden etter norsk spaning, ble dømt til fire måneders fengsel.

Ifølge den svenske avisa Bohusläningen har svensk politi dokumentert at den storstilte hvitløksmuglingen fra Norge startet i februar 2009.

Norske tollmyndigheter er ikke kjent med at smugling skal ha fortsatt etter at den belgiske sjåføren ble stoppet i 2010.

En av de norske hvitløkimportørene, Bama, opplyser til Dagbladet at utsalgsprisen i norske butikekr er om lag 90 kroner kiloet.

 TOLLSAMARBEID:  Hvitløktraileren ble stoppet på svensk side av Svinesund etter å ha blitt spanet av norske tollere fra lasting i norsk havn.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
TOLLSAMARBEID: Hvitløktraileren ble stoppet på svensk side av Svinesund etter å ha blitt spanet av norske tollere fra lasting i norsk havn. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix. Vis mer