BRANNSKADD I GAZA:  Palestinske Adel Khalefa behandles for brannskader  ved Shifa-sykehuset i januar i år. Palestinske talsmenn mener han ble skadd av hvitt fosfor, men det skal være svært vanskelig å stadfeste hvordan brannskadene oppsto. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ashraf Amra
BRANNSKADD I GAZA: Palestinske Adel Khalefa behandles for brannskader ved Shifa-sykehuset i januar i år. Palestinske talsmenn mener han ble skadd av hvitt fosfor, men det skal være svært vanskelig å stadfeste hvordan brannskadene oppsto. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ashraf AmraVis mer

Hvitt fosfor ulmer fortsatt i Gaza

Sprengstoff-ekspert Frederic Gras finner fremdeles rester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ulmer fortsatt, konstaterer Frederic Gras. Mellom hendene har den franske sprengstoffeksperten hvitt fosfor fra en israelsk bombe, skrapet opp fra taket av en FN-skole i Gaza.

Gras jobber for den britiske organisasjonen Mine Advisory Group (MAG), som på oppdrag fra FN gransker påstandene om at Israel begikk krigsforbrytelser under angrepene mot Gazastripen tidligere i år.

Israel innrømmer at de brukte hvitt fosfor, men nekter for at det ble brukt mot sivile mål, noe som er i strid med folkeretten.

Krigsflyktninger

- Det var på krigens siste dag, forteller Riyad Maliha, som er rektor ved den FN-drevne skolen i Beit Lahiya nord på Gazastripen.

Flere hundre sivile hadde søkt tilflukt i skolebygningen da fosforbombene begynte å regne ned over området rett før klokka 7 om morgenen. Samtidig ble bygningen beskutt av stridsvogner.

En mor og barnet hennes ble drept, og 14 ble såret da et klasserom i tredje etasje ble truffet, mens fire andre ble drept da de løp vekk fra skolen. Flere av de sårede fikk alvorlige fosforskader.

- Det var ingen våpen på denne skolen, det var ingen som skjøt raketter herfra og israelerne visste at skolen var full av flyktninger, sier Riyad Maliha.

Tilbake på skolebenken

Barna i Beit Lahiya er tilbake på skolebenken, og blodige gulv og svartbrente vegger er erstattet av malingslukt.

- Vi ville ikke at barna skulle se, så vi skyndte oss med å sette alt i stand igjen. Men de vet jo hva som skjedde her, mange av dem opplevde selv angrepet og flere av dem sliter med store problemer, forteller rektoren.

På PC-en henter han opp bildene en palestinsk pressefotograf tok den dramatiske natten, da skolen kom under angrep og glødende fosforbomber regnet.

- Det er ingen tvil om at det ble brukt hvitt fosfor her, og stoffet kan fortsatt forårsake alvorlige brannskader om man får det på huden, sier Frederic Gras.

- Skjønte ingenting

En som vet alt om hvilke lidelser hvitt fosfor kan påføre mennesker, er plastikkirurgen Ahmed al-Moghrabi ved det store Shifa-sykehuset i Gaza by.

- Vi skjønte først ingenting. Ingen av oss hadde sett slike brannskader før og vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Det brant fortsatt i sårene, og lukten var ubeskrivelig, forteller han

- Vi ringte kolleger i flere land og ba om råd. Noen hadde sett slike skader i Afghanistan og Irak, og fortalte at det var hvitt fosfor. De rådet oss til å skjære bort mest mulig, forteller Moghrabi.

Sårene vil aldri gro

Et av ofrene, Sabah Abu Halima, har fortsatt store smerter. Mannen og fire av de seks barna hennes ble drept da en israelsk fosforgranat traff familiens hjem i Atatra nær Beit Lahiya.

- Veslejenta mi brant til døde i hendene mine, men jeg kunne ikke hjelpe henne. Kroppene våre brant, forteller hun fra sengen på Shifa-sykehuset.

Nevøen og to naboer ble beskutt av israelske soldater da de bar henne ut av brannruinen. To av dem ble drept.

- Jeg har fjernet ødelagt vev og transplantert store felt med hud fire ganger, men hun viser ingen tegn til forbedring. Det er som om sårene aldri vil gro, sier Ahmed al-Moghrabi.

(NTB)

LEKER MED DET SOM SKAL VÆRE HVITT FOSFOR:  Plestinske barn leker med det som angivelig skal være brennende hvitt fosfor i byen Beit Lahiya i Gaza 19. januar i år. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ben Curtis
LEKER MED DET SOM SKAL VÆRE HVITT FOSFOR: Plestinske barn leker med det som angivelig skal være brennende hvitt fosfor i byen Beit Lahiya i Gaza 19. januar i år. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ben Curtis Vis mer