Hvitt fosfor ulmer fortsatt i Gaza

Sprengstoff-ekspert Frederic Gras finner fremdeles rester.

BRANNSKADD I GAZA:  Palestinske Adel Khalefa behandles for brannskader  ved Shifa-sykehuset i januar i år. Palestinske talsmenn mener han ble skadd av hvitt fosfor, men det skal være svært vanskelig å stadfeste hvordan brannskadene oppsto. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ashraf Amra
BRANNSKADD I GAZA: Palestinske Adel Khalefa behandles for brannskader ved Shifa-sykehuset i januar i år. Palestinske talsmenn mener han ble skadd av hvitt fosfor, men det skal være svært vanskelig å stadfeste hvordan brannskadene oppsto. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ashraf Amra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det ulmer fortsatt, konstaterer Frederic Gras. Mellom hendene har den franske sprengstoffeksperten hvitt fosfor fra en israelsk bombe, skrapet opp fra taket av en FN-skole i Gaza.

Gras jobber for den britiske organisasjonen Mine Advisory Group (MAG), som på oppdrag fra FN gransker påstandene om at Israel begikk krigsforbrytelser under angrepene mot Gazastripen tidligere i år.

Israel innrømmer at de brukte hvitt fosfor, men nekter for at det ble brukt mot sivile mål, noe som er i strid med folkeretten.

Krigsflyktninger

- Det var på krigens siste dag, forteller Riyad Maliha, som er rektor ved den FN-drevne skolen i Beit Lahiya nord på Gazastripen.

Flere hundre sivile hadde søkt tilflukt i skolebygningen da fosforbombene begynte å regne ned over området rett før klokka 7 om morgenen. Samtidig ble bygningen beskutt av stridsvogner.

En mor og barnet hennes ble drept, og 14 ble såret da et klasserom i tredje etasje ble truffet, mens fire andre ble drept da de løp vekk fra skolen. Flere av de sårede fikk alvorlige fosforskader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer