Hvitt problem

Politiseriene på tv lyver. Norske politimenn har fortsatt ikke brun hud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne våren har «Anna Pihl» på TV 2 vært min favorittpolitiserie. Den unge, ambisiøse politibetjenten Karim er en av Annas kolleger på Bellahøj politistasjon. I den norske politiserien «Fox Grønland» fra 2001 hadde Daud Mirza og Elyas Mohammed roller som tøffe politispanere. Politimenn med brun hud og minoritetsbakgrunn, bidrar til at tv-seriene framstår som realistiske og oppdaterte. Hvit og brun er representert både på forbrytersiden og som lovens lange arm.

VIRKELIGHETEN henger etter tv-dramaene. Norske politifolk speiler ikke befolkningen som skal betjenes eller arresteres. I Oslo politidistrikt har anslagsvis to prosent av politifolkene minoritetsbakgrunn – i en by med rundt 22 prosent minoritetsandel. I multietniske Oslo fins det for eksempel bare én norsk-somalisk politibetjent. Han jobber på Majorstua og er til gjengjeld veldig synlig og nyttig. Tilsvarende prosentanslag på landsbasis er én prosent (ikke helnorsk politi) mot rundt åtte prosent (befolkningsandel). Det er imidlertid ikke lov å telle hudfarge. For politiets satsing på økt mangfold er det en ulempe at offentlige etater ikke kan registrere ansatte etter etnisitet. Uten telling blir målsettinger mer i det blå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer