Hvitvasket millioner for guvernøren som flyktet som kvinne

Korrupte Nigeria-pamper hvitvasket milliarder hos Storbritannias største banker.

KJEMPEPROTESTER: Diepreye Alamieyeseigha er nok en mann, men ikke nødvendigvis noen populær mann. Her fra protester mot guvernøren i 2005. Foto: George Esiri/Reuters/Scanpix
KJEMPEPROTESTER: Diepreye Alamieyeseigha er nok en mann, men ikke nødvendigvis noen populær mann. Her fra protester mot guvernøren i 2005. Foto: George Esiri/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rettsdokumenter den anerkjente frivillige organisasjonen Global Witness har fått tilgang til viser at Barclays Bank, NatWest, Royal Bank of Scotland, HSBC og UBS alle har bidratt til at nigerianske pamper i flere år har kunnet snyte sitt folk for flere millioner pund.

Last ned hele rapporten Thief Thief hos Global Witness her (pdf).

Milliarder Avsløringene er spesielt pikante da flere av de samme bankene i 2001 fikk smekk av det britiske finanstilsynet fordi de lot tidligere diktator Sani Abacha hvitvaske nesten ti milliarder kroner.

Nå er det guvernørene Dieypreye Alamieyeseigha og Joshua Dariye som har kunnet hvitvaske flere milloner pund i de ellers velrenommerte bankene.

Pengene stammer ifølge britisk Høyesterett for en stor del fra avtaler under bordet med private kontraktører ute etter lukrative bygningsavtaler for de korrupte storpolitikerne.

Et dyrt gjerde Eksempelvis betalte kontraktøren Ehigie Edobor Uzamere - som for øvrig nå er senator og en profilert politiker i Nigeria - minst 15 millioner kroner i bestikkelser for å få kontrakta på utbygging av gjerder rundt guvernør Alamieyeseighas private landsted.

EN HOLDEN MANN: Den korrupte guvernøren Diepreye Alamieyeseigha har mottatt flere millioner pund i bestikkelser. Pengene kunne stikkes til side i britiske banker. Foto: Reuters/Scanpix
EN HOLDEN MANN: Den korrupte guvernøren Diepreye Alamieyeseigha har mottatt flere millioner pund i bestikkelser. Pengene kunne stikkes til side i britiske banker. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Størrelsen på kontrakta - eller på landstedet, for den del - er ikke kjent.

Bestikkelsespengene havnet trygt hos RBS - som eies av de skotske skattebetalerne -  der de kunne stå i fred for myndighetene både i Nigeria og Storbritannia - fram til nå.

Service På sine hjemmesider framhever RBS sitt alternativ for «private banking» for kunder som forventer «spesielt god service, høykvalitets produkter og best mulig avkastning».

Akkurat hva Dieypreye Alamieyeseigha var ute etter.

- Banker er flinke til å straffe vanlige kunder for småting, men virker ikke å bry seg all verden med skitne penger fra de store aktørene, fråder Robert Palmer hos Global Witness.

Kvinne? De to har vært under etterforskning i lang tid.

STORBANK 1: Barclays Bank. Foto: EPA
STORBANK 1: Barclays Bank. Foto: EPA Vis mer

Alamieyeseigha har vært under etterforskning siden 2003, samme år som han ble gjenvalgt som guvernør. Han flyktet i november 2005 til London forkledt som en kvinne, siktet for å ha hvitvasket 18 millioner kroner.

Britisk politi fant nesten 10 millioner kroner i en penthouseleilighet i West End i London - stablet i svære bunker med kontanter.

Samtidig levde 64 prosent av Nigerias befolkning på under 8 kroner dagen.

Bankene har ikke ønsket å kommentere Global Witness' opplysninger.

STORBANK 2: Royal Bank of Scotland (RBS). Foto: Reuters/Scanpix
STORBANK 2: Royal Bank of Scotland (RBS). Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
STORBANK 3: UBS, Sveits' største bank. Foto: Reuters/Scanpix
STORBANK 3: UBS, Sveits' største bank. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer