MYSTISK AVGANG: For to uker siden tok fem bombefly av denne typen av fra Texas, og ga inntrykk av at de sannsynligvis satte kursen mot Guam i nærheten av Koreahalvøya. Nå viser det seg at det ikke var destinasjonen likevel for B-1B-bomberne. Hvor de er, og hva de gjør, er et ukjent. Arkivfoto: U.S. Air Force
MYSTISK AVGANG: For to uker siden tok fem bombefly av denne typen av fra Texas, og ga inntrykk av at de sannsynligvis satte kursen mot Guam i nærheten av Koreahalvøya. Nå viser det seg at det ikke var destinasjonen likevel for B-1B-bomberne. Hvor de er, og hva de gjør, er et ukjent. Arkivfoto: U.S. Air ForceVis mer

Hvor ble de fem bombeflyene av?

Ga inntrykk av at de skulle reise fra USA til Guam i nærhete av Koreahalvøya, men landet aldri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig ga en gruppe amerikanske bombefly inntrykk av at de skulle fly fra Texas til en base på Guam, like etter at Nord-Korea truet å angripe stormakten med atomvåpen. Men flyene av typen B-1B «Lancer» landet aldri på stillehavsøya som ligger ca. 3400 kilometer sørøst for Pyongyang.

Hvor i verden de satte kurs - og hva de gjør nå - er et mysterium, skriver theaviationist.com.

Selv om USA tidligere har sendt nettopp slike fly til Guam for å avskrekke Nord-Korea, avviser de at det er tilfelle nå.

- De er ikke på Guam. De har definitivt ikke stoppet der, sier en talskvinne for USAs Stillehavsflyvåpen til Foreignpolicy.com.

Trapper opp Nyheten og ryktet begynte å gå da Steve Douglass, en ekspert på militære flysamband, snappet opp at en gruppe på sju «Bones» - et kallenavn på B-1B - ba om værrapporter for Guam. Flyene, som tilhører 7. Luftving ved Dyess Air Force Base, skulle etter sigende legge ut sammen med fly av typen KC-135. Disse kan fylle drivstoff på bombeflyene mens de er i lufta, noe som øker rekkevidden.

Avgangen skjedde like etter at flere deler av de amerikanske styrkene begynte å vise nærvær i området. Dette inkluderte blant annet å flytte to F-22 «Raptor» stealthkampfly til Osan, utplassering av et antimissilsystem på Guam og ikke minst den mye omtalte «bombeøvelsen» med et B-2-fly i Sør-Korea.

B-1B-avgangen skal være bekreftet av kilder ved Dyess: Sju fly tok av denne kvelden, men to var reservemaskiner og returnerte til basen nær Abilene i Texas. De resterende fem fortsatte til den endelige, men ukjente destinasjonen, skriver theaviationist.com.

- Mystisk Nettstedet, som drives av den anerkjente luftforsvarssjournalisten David Cenciotti, sier forflytningen er mystisk av flere årsaker, selv om de ikke dro til Guam:

Hvor ble de fem bombeflyene av?

• Store bombefly reiser vanligvis i par. Når flere fly trenger å nå en framskutt base, reiser de vanligvis individuelt. Fem fly som drar sammen er langt fra normalt.

• Reiseruten er merkelig. Når de drar til Europa, Midtøsten, eller Indiahavet, flyr B-1 mot øst over Atlanterhavet. Denne ruten over Stillehavet er uvanlig.

• Tidspunktet er mistenkelig. Utgrupperingen fant sted bare timer etter at Kim Jong-un sa han ville rette et atomangrep mot USA.

• De snakket om Guam på radioen, som er den viktigste basen i regionen. Dersom de tro dit for å forsterke USAs nærvær ved Nord-Korea, ville de holdt informasjonen hemmelig ved å bruke sikre radioer.

- Kanskje. NATO og amerikanske fly pleide å snakke åpent under toktene mot Libya. Men på en annen side visste de at folk lyttet på sambandet, og ønsket at de spredte nyheten om at bombeflyene skulle til Guam, spekulerer Cenciotti videre.

Rutinemessig? B-1 sendes imidlertid ofte til Diego Garcia i Indiahavet og til en base i Persiabukten, hvor de bidrar med støtte til styrker i Afghanistan, skriver Foreignpolicy.com.

- De er ganske engasjert i ørkenen, så det er ganske travelt der borte, sier talskvinnen for USAs Stillehavsflyvåpen til bladet, på spørsmål om disse flyene noen gang plasseres på Guam som ledd i USAs årelange prosjekt med kontinuerlig bombeflynærvær i området.

LANG REKKEVIDDE: Bombeflyet B-1B kampdebuterte over Irak i 1998, og har senere kriget i både Kosovo, Afghanistan og Irak. Foto: U.S. Air Force
LANG REKKEVIDDE: Bombeflyet B-1B kampdebuterte over Irak i 1998, og har senere kriget i både Kosovo, Afghanistan og Irak. Foto: U.S. Air Force Vis mer
TIL GUAM: Økt spenning på Koreahalvøya førte til at USA sendte B-1B-fly til Guam i Stillehavet i 2003. Hvor de dro denne gang er et mysterium. Foto: AP / Pacific Daily News, Masako Watanabe / NTB Scanpix
TIL GUAM: Økt spenning på Koreahalvøya førte til at USA sendte B-1B-fly til Guam i Stillehavet i 2003. Hvor de dro denne gang er et mysterium. Foto: AP / Pacific Daily News, Masako Watanabe / NTB Scanpix Vis mer