- Hvor ble det av dem NAV tok støtten fra?

Karin Andersen (SV) foreslår å gi NAV aktivitetsplikt og sørge for at de ansatte har tid til å følge opp folk.

SJUKERE: - For mye medisin gjør folk sjukere, og for mye aktivitet gjør noen som går på NAV sjukere, sier Karin Andersen, leder i Stortingets kommunal-og forvaltniongskomité.
SJUKERE: - For mye medisin gjør folk sjukere, og for mye aktivitet gjør noen som går på NAV sjukere, sier Karin Andersen, leder i Stortingets kommunal-og forvaltniongskomité. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Alle er enige om at de som kan, skal i aktivitet og komme i jobb. Men har de som ble fratatt ytelse nå virkelig fått god og riktig hjelp, og hvor ble det av dem som NAV tok støtten fra? Det vet verken NAV eller statsråd Anniken Hauglie, sier Karin Andersen, SVs sosialpolitiske talsperson på Stortinget.

SKADELIG: - Aktivitetsplikt er liksom medisin mot alt nå, men som annen medisin kan den være skadelig hvis innhold og dosering ikke tilpasses mottakeren, sier Karin Andersen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SKADELIG: - Aktivitetsplikt er liksom medisin mot alt nå, men som annen medisin kan den være skadelig hvis innhold og dosering ikke tilpasses mottakeren, sier Karin Andersen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

NAV opplyste til Dagbladet tirsdag at 2300 personer fikk stanset dagpenger i 2018 fordi de nektet å delta i tiltak eller møte med NAV.

600 personer nektet å motta tilbud om arbeid, mens ytterligere 8500 personer fikk stopp i dagpengeutbetaling fordi de hadde sagt opp jobben uten rimelig grunn.

I tillegg gjennomførte NAV i fjoråret trekk i arbeidsavklaringspenger (AAP) ved 800 tilfeller.

- Medisin mot alt

- Aktivitetsplikt er liksom medisin mot alt nå, men som annen medisin kan den være skadelig hvis innhold og dosering ikke tilpasses mottakeren, sier Karin Andersen, som leder kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, .

- NAV-direktør Sigrun Vågeng hevder at: «uavhengig av alt annet står arbeid først». Det er feil. For mye medisin gjør folk sjukere, og for mye aktivitet gjør noen som går på NAV sjukere.

- Kuttet i AAP-perioden gjør at færre får tid til å bli friske, og færre får tid til å kvalifisere seg til en jobb de kan stå i. De detter ut av stønadene. Men hvor havner de hen? spør hun.

spørsmål fra Dagsavisen om hva som har skjedd med alle som falt ut av AAp-ordningen, svarer NAV-direktør Sigrun Vågeng:

- Vi skal analysere effekten av regelendringen. De første analysene som med sikkerhet vil kunne si noe om hvilke konsekvenser regelendringen har hatt, skal etter planen være klare i sommer, sier Vågeng til Dagsavisen.

Vise folk respekt

Karin Andersen mener NAV har mye å gå på.

- Folk som har vært så sjuke at de ikke er avklart innen AAP, havner på sosialhjelp med aktivitetsplikt. Uten krav til hva slags aktivitet. Det høres ut som all aktivitet er bra, men det er ikke det. Når man skal håndtere folk som har det vanskelig, er det viktig å vise respekt og bidra til at de mestrer, sier hun.

SV-representanten viser til funnene i en ny studie om aktivitetskrav blant unge med psykiske lidelser.

- Doktorgradsstipendiat Hilde Åsheim ved Nord Universitet dokumenterer i sin undersøkelse at aktivitetene kan virke mot sin hensikt: I stedet for å lede til jobb kan de føre til at avstanden til arbeidslivet øker og for psykisk syke kan det bli verre, sier SV-veteranen.

«Meningsløse tiltak»

Åsheims studie er omtalt i Velferd.no, som beskriver de viktigste funnene slik:

* Unge sendes ut i praksiser og tiltak de oppfatter som meningsløse og tilfeldige.

* De unge opplever at tiltak ikke har bragt dem nærmere målet om arbeid.

* Aktivitet forsøkes noen ganger selv når de NAV-ansatte ikke ser at det har noen hensikt.

Karin Andersen poengterer at aktivitetskrav stiller store krav til at NAV klarer å tilby aktiviteter som er relevante og oppleves som meningsfulle for den som skal aktiviseres.

- Problemet er at regjeringen ikke stiller opp med nok penger til ansatte og tiltak. NAV-ansatte skal dokumentere aktivitetene. Dette kan resultere i at tiltak blir iverksatt for at NAV-veilederne skal kunne vise at noe er gjort, selv om de ikke har noen tro tiltakene eller det er feil tiltak for den det gjelder. Og skal det hjelpe, må vi snakke om varig arbeid, ikke tilfeldige småjobber ingen kan leve av, sier Karin Andersen.

Fattigdomslinje

Hun mener derfor at NAV og kommunene bør pålegges aktivitetsplikt med nok ansatte og penger til tiltak og kvalifisering som fører til jobb.

- Da lykkes flere. Da får vi ei virkelig arbeidslinje, i stedet for ei fattigdomslinje, slik mye fungerer nå. De NAV-kontorene og kommunene som gjør jobben sin med klokskap og gir god aktivitet, lykkes også i stor grad.

- Da handler det ikke om pisk, men om at den det gjelder faktisk opplever tiltak som hjelper, at de mestre noe og at de får noe å gjøre som er viktig og meningsfullt, for seg sjøl og andre. Det er noe ganske annet enn å bli tvunget til å gjøre meningsløse ting for å disiplineres, sier Karin Andersen.

Frp: - Sparer milliarder

Erlend Wiborg (Frp), leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, påpeker at med Frp i regjering har både NAVs regler og praktisering blitt kraftig skjerpet.

FRP: - Stiller du ikke opp på aktivitetsplikten eller sier opp jobben uten rimelig grunn, er det ikke samfunnets jobb å forsørge deg, sier Erlend Wiborg (Frp), leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FRP: - Stiller du ikke opp på aktivitetsplikten eller sier opp jobben uten rimelig grunn, er det ikke samfunnets jobb å forsørge deg, sier Erlend Wiborg (Frp), leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Innføringen av aktivitetsplikt for de under 30 år har vært en suksess, og man har også strammet inn for dem som frivillig sier opp jobben og for dem som er arbeidsledige, men takker nei til tilbud om jobb. Dette har blant annet ført til at over 11.000 har mistet NAV støtten og sparer samfunnet for anslagsvis 1,2 milliarder kroner, sier Erlend Wiborg.

- Jeg er henrykt over disse resultatene. På den ene siden sparer vi samfunnet for enorme summer i rene kontantoverføringer. På den andre siden viser vi omsorg ved å sette klare krav. Man kan ikke lenger sitte passivt hjemme og si nei til jobber som dukker opp og fremdeles motta stønad. Stiller du ikke opp på aktivitetsplikten eller sier opp jobben uten rimelig grunn, er det ikke samfunnets jobb å forsørge deg, sier Erlend Wiborg.

- Jobbet hardt for

Frp-representanten poengterer at innsparingene kommer som direkte resultat av skjerpede regler eller en strengere praktisering av gjeldende regelverk, som Frp har jobbet hardt for.

- I den nye regjeringsplattformen er det enda flere innstramminger som har til hensikt å styrke arbeidslinja. Vi vil utvide aktivitetsplikten slik at det blir en generell regel for alle, ikke bare de under 30 år.

- Det er ingen grunn til at staten skal vise deg mindre omsorg og sette færre krav, bare fordi man har bikket 30 år. Når vi får satt i gang med dette, antar jeg staten vil kunne spare inn ytterligere beløp i hundremillionersklassen, sier Erlend Wiborg.

AAP

Arbeidsavklaringspenger (AAP):

Fra og med 2018 er det innført trekk når man uten rimelig grunn bryter gitte aktivitetsplikter:

• Ikke møter hos NAV etter innkalling. • Ikke møter som avtalt på arbeidsrettet tiltak, behandling eller utredning.

• Ikke gir de opplysningene og leverer de dokumentene som NAV krever innen fristen.

Kilde: NAV

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer