Hvor ble det av psykisk helse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samhandlingsreformen, som ble presentert på fredag, går svært langt i å overse psykisk helse og rus. Det er et stort paradoks etter ti år med opptrappingsplan. Og det er en alvorlig mangel ved det statsministeren selv karakteriserer som en av de viktigste reformene siden oppbyggingen av velferdssamfunnet etter krigen.

Både statsminister Jens Stoltenberg, helseminister Bjarne Håkon Hanssen og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa bar fram budskapet om det de mener skal utgjøre ryggraden i fremtidens helsevesen: Det skal lønne seg å forebygge sykdom i forkant, i stedet for å reparere i etterkant, og helsevesenet må organiseres på en måte som gjør at det er bærekraftig i forhold til demografiske endringer.

Norsk Psykologforening støtter helhjertet opp om samhandlingsreformens hovedprinsipper og intensjoner. I Stortingsmeldingen er det imidlertid få spor av psykisk helse og rus. Hvor ble det av helseministeren gjentatte påpekning av hvor viktig det er å intervenere tidlig for å forebygge psykiske lidelser? Dette har vært bortimot et mantra når statsråden har reist landet rundt og brøytet vei for reformarbeidet. I stortingsmeldingen er det oversett. Det er utarbeidet forslag til tiltak for de som allerede er syke, men ingen forpliktende signaler om oppbygging av lett tilgjengelig psykisk helsehjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer