Hvor ble pengene av?

Bonden får en stadig mindre del av kaka, mens kjøttprisene stiger. Men ingen vet helt hvem som har stukket av med kronene på veien fra bonde til butikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden 1998 har den gjennomsnittlige prisen bonden får for både storfe og gris sunket med cirka 15 prosent.

  • I 1998 fikk bonden - eller primærprodusenten - 25 prosent av den gjennomsnittlige butikkprisen på et kilo kjøtt, som den gang var på 111,30 kroner.
  • I år 2000 hadde bondens andel sunket til et sted mellom 20 og 21 prosent, mens den gjennomsnittlige prisen på alle typer kjøtt er steget til 115,20 kroner per kilo - når vi bruker konsumprisindeksen.
  • Prisen ut fra slakteri har også sunket noe.

Det viser en utregning rådgiver Jon Løyland i Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (NILF) har gjort for Dagbladet.

Får ikke info

- De ligger et eller annet sted mellom helt slakt og prisen til forbruker. Vi fikk i oppdrag å undersøke dette fra Landbruksdepartementet, men kjedene ville ikke gi oss de opplysningene vi trengte, sier Løyland.

Kjedene vil ikke opplyse hvor mye de legger på prisen i sine ledd.

Fra Norsk Kjøtt opplyses det at forenklede utregninger ikke vil gi noe representativt bilde.

Det er dette landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen nå har bestemt seg for å finne ut. Tirsdag møter han Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon for å legge premissene for en større undersøkelse. Og denne gang har kjedene lovet å samarbeide.

Dyrere produksjon

Rådgiver Jon Løyland tør heller ikke tippe hvor i kjeden bondens penger forsvinner.

- Det kan være så mange forklaringer. Kostnadene kan ha økt, for eksempel kan kjedene ha fått høyere lønnskostnader, sier Løyland. Direktør Trygve Brandrud i Norsk Kjøtt, mener noe kan ligge i markedets stadig høyere krav til produktet, og at selve foredlingsprosessen derfor er blitt dyrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer