Hvor blir det av beslaglagte våpen og narkotika?

Det har Riksrevisjonen lurt på i 10 - 15 år.

 UOVERSIKTLIG BOKFØRING:  Riksrevisjonen påpker nok en gang at det er vanskelig å finne ut hvor det blir av våpen og andre beslaglagte gjenstander hos politiet. Her fra en pressekonferanse hos Oslo-politiet i 2007 i forbindelse med et gjengbeslag. FOTO: SCANPIX.
UOVERSIKTLIG BOKFØRING: Riksrevisjonen påpker nok en gang at det er vanskelig å finne ut hvor det blir av våpen og andre beslaglagte gjenstander hos politiet. Her fra en pressekonferanse hos Oslo-politiet i 2007 i forbindelse med et gjengbeslag. FOTO: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Hvor blir det av tjuvgods og hittegods som politiet beslaglegger?
Politiet selv har iallefall ikke oversikt, mener Riksrevisjonen og gir ordensmakten en ny skrape for dårlig bokføring i den årlige rapporten om Rikets tilstand rundt i etatene.

- Nok en gang ser vi at det ikke er samsvar mellom listeførte beslag og beslagene når vi sjekker status. Vi får ta det opp med Politidirektoratet en gang til, dette kan da ikke være så vanskelig å få orden på, kommenterte riksrevisor Jørgen Kosmo da kontrollrapporten ble lagt fram i dag.

Og det er ikke stjålne sykler og gjenglemte hundehalsbånd Riksrevisjonen er opptatt av.

Narko og penger - Det er våpen, narkotika og pengebeslag vi i hovedsak snakker om her, sier ekspedisjonssjef Per Engeseth i Riksrevisjonen til Dagbladet.

- Hvor lenge har det vært slik ?

- Jeg har ikke gått gjennom alle de siste årsrapportene , men det har i alle fall vært sånn i 10 - 15 år.

- Hva skjer med disse beslagene?

- Vi har fått en masse forkskjellige forklaringer, men har ingen grunn til å mistro politiets egne folk for å stjele på jobb. I tillegg til rotete bokføring, har vi registert at stadig flere personer har tilgang til politiets lokaler rundt omkring, sier ekspedisjonssjef Per Engeseth.

Her er feilene Riksrevisjonen gjennomførte undersøkelser av beslag i forbindelse med straffesaker i 2009 ved ialt 38 politienheter - hos Kripos, ved 9 politidistrikter og ved 28 politistasjoner og lensmannskontorer.

• Samtlige politidistrikt hadde feil eller mangler med beslagsprotokollene.

• Tre steder ble narkotika oppbevart feil.

• Ved fire politidistrikt var det flere som hadde tilgang til beslagrommet enn reglene tilsier.

• Samtlige ni politidistrikt gjorde feil med beslaglagte kontanter.

• Fem distrikter manglet våpenjournal eller lås på våpenskap.

Politidirektoratets pressevakt opplyser i kveld at direktoratets øverste ledelse er utenbys og har dermed ikke fått satt seg inn i kontrollrapporten ennå.

Her er Riksrevisjonens samlede vurdering for 2009 av etater som sorterer under Justisdepartementet.

 GRANSKERNE:  Svensk tv var på plass da ledelsen i Riksrevisjonen la fram tilstanden over rikets status. Fra venstre Hans Conrad Hansen, Thor Kristian Svendsen, Jørgen Kosmo, Hilde Hamnes, Per Engeseth og Jens Gunvaldsen. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX.
GRANSKERNE: Svensk tv var på plass da ledelsen i Riksrevisjonen la fram tilstanden over rikets status. Fra venstre Hans Conrad Hansen, Thor Kristian Svendsen, Jørgen Kosmo, Hilde Hamnes, Per Engeseth og Jens Gunvaldsen. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX. Vis mer