- Hvor blir det av boligene, Sylvia?

- Vi har snart en hel generasjon som ikke kommer inn på boligmarkedet. Bare ungdom med rike foreldre blir sikret et eget sted å bo. Norge har en utrolig usosial boligpolitikk, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8000 kroner måneden for en toroms leilighet, 5000 kroner for en hybel. Det er vanlige leiepriser på boligmarkedet i Oslo. Vil du kjøpe, må du nå ut med 1 million kroner for en ettroms leilighet i hovedstaden.

Også i de andre store byene må studenter og ungdom betale dyrt for tak over hodet.

- Hvor blir det av Arbeiderpartiets kraftsatsing på boliger for unge? Jeg er skuffet over Sylvia Brustad. Det er forståelig at boliger i de store byene blir dyre fordi tomtene er dyre. Og kommunene kan vi tydeligvis ikke satse på. Se på Oslo kommune, som selger over 1744 sykehusboliger til private investorer. Men staten sitter på en stor bygningsmasse og tomtearealer som må kunne brukes til rimelige utleieboliger, sier Andersen.

I 1999 foreslo Arbeiderpartiet og SV nettopp dette, men ble nedstemt i Stortinget. Sylvia Brustad var da leder i kommunalkomiteen, og lovte uansett et skikkelig løft når det gjaldt sosial boligbygging.

Skulle lete etter tomter

I en spørretime i april i fjor reiste Andersen saken på nytt, og Sylvia Brustad, som da var blitt kommunalminister, svarte at «regjeringa vil ta en gjennomgang av den boligmassen som staten sitter på, og også det tomteareal som vi har, for å se på om en del av det kan gjøres om til boliger for unge og vanskeligstilte.»

- Men ingen ting har skjedd. Satsingen har så langt bare resultert i papirbunker. Riktignok har Husbanken innført etableringslån for unge som skal kjøpe bolig i byene. Det er bra, men dette er ikke nok. Vi må ha rimelige utleiealternativer, sier Andersen.

Norge dårlig stilt

Hun viser til at bare fire prosent av den norske boligmassen er utleieboliger tildelt på sosiale kriterier. I Sverige og Danmark er andelen mange ganger så stor.

- Bolig er «basic». Uten et verdig sted å bo, kommer du ingen vei, heller ikke i arbeidslivet. Dagens boligmarked produserer sosialklienter. Det er betegnende at København bare har 2000 bostedsløse, mens Oslo, som er en mye mindre by, har 6000, mener Andersen.

Hun ser for seg at det opprettes et statlig investeringsselskap som bygger og driver utleieboliger ved hjelp av 50 prosent tilskudd fra Husbanken og 50 prosent lån.

- Hvorfor skal ikke dette gå an her, når det gjør det i andre land? spør Andersen.

Jo, vi gjør noe!

Sylvia Brustad er på ferie, men statssekretær Sverre Bugge tilbakeviser at departementet ikke gjør en innsats for de unge. Men mener at det beste er å satse på å eie i stedet for å leie:

- Husbankens rolle i storbyene er dramatisk endret når det gjelder muligheten til å få lån, også for unge. Banken har en pott på nærmere 3 milliarder til etableringslån. 8000 unge kan hvert år få rimelig etableringslån for kjøp av egen bolig.

- Men hva med den lovede gjennomgangen av statens tomtearealer?

- I forbindelse med statsbudsjettet vil vi i høst legge fram forslag til ny avhendinginstruks som vil berøre dette.

SYLVIA BRUSTAD: Kommunalminister.
-FOR DYRT: 1,3 millioner kroner for 47 nedslitte kvadratmeter ved Blindern ble for stivt for Merete Hovdenak (27). Små leiligheter er dyre i Oslo.