- Hvor blir politiet av?

ØSE (Dagbladet): Khalid Kamal Tha (36) sitter isolert på det nordnorske høyfjellet og venter på at noen fra politiet skal avhøre ham. Det har han gjort i fem måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvorfor er ingen interessert i å vite hvorfor jeg flyktet til Norge? Jeg har kone og fem barn i Irak. Jeg dro ikke for moro skyld, sier Khalid.

Den irakiske kurderen tvinges nå til å sitte uvirksom på et øde sted i Nord-Norge. Siden han ikke er blitt avhørt av politiet, får elektrikeren heller ikke midlertidig arbeidstillatelse.

- Jeg venter. Og venter. Livet mitt består i å vente. Jeg er sint, dette er umenneskelig. Øse er et fælt sted. Det finnes jo ikke folk i mils omkrets, sier Khalid.

Gikk amok

Nylig fikk han - via mottaksledelsen - beskjed om at han neppe vil bli avhørt før året er omme. Begrunnelsen er at politiet mangler penger og derfor stanser alle reiser til Nord-Norge.

På Øse asylmottak i Troms har 14 personer - ti irakere og fire somaliere - ventet i opptil fem måneder på å bli avhørt av norsk politi. Inntil det skjer blir søknaden om asyl i Norge liggende i en skuff hos UDI. Imens befinner Khalid seg på et tidligere høyfjellsmotell. Her finnes ingen butikker, kafeer eller fritidstilbud.

Stemningen er på bristepunktet. Nylig gikk en asylsøker berserk. Han ble sendt til Oslo fordi han ikke maktet isolasjonen.

- I august kom det opp folk fra Asker og Bærum politidistrikt. De intervjuet tre asylsøkere, så reiste de hjem igjen. På gangen satt 12 asylsøkere og ventet. Det gjør de fremdeles, sier nestleder Catrine Skonhoft på Øse asylmottak.

Fordi Khalids sak ble opprettet i Asker og Bærum, har dette kammeret også ansvaret for å reise til Nord-Norge og intervjue ham.

Prioriteres?

Catrine Skoholt mener det er meningsløs ressursbruk at ikke det lokale politiet kan gjennomføre avhørene.

- Man må jo spørre om dette er bevisst trenering fra myndighetenes side. Dette er et arbeid som må kunne delegeres, sier Skoholt og peker på at f olk på mottak i Oslo kan avhøres etter en uke eller to. I distriktene må de vente i månedsvis.

PÅKJENNING: UDI har sendt Khalid Kamal Tha til et ensomst sted i Nord-Norge. Her blir han sittende uvirksom i måned etter måned.