PÅ FERSKEN: Denne litauiske mannen ble filmet da han tok seg inn i et privat bolighus i Oslo i fjor. Foto: Privat
PÅ FERSKEN: Denne litauiske mannen ble filmet da han tok seg inn i et privat bolighus i Oslo i fjor. Foto: PrivatVis mer

Hvor du bor i landet avgjør hva tyvene tar

I Oslo tar tyvene smykker og klokker, men lar TV-ene og laptopene stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I fjor ble det anmeldt 21 300 grove og simple tyverier boliger i Norge. Men hva som stjeles varierer landet over. Og tyvene tømmer svært sjelden en bolig totalt for verdier. Ifølge politiet går de målrettet til verks for å finne helt spesielle og verdifulle eiendeler.

I Oslo-området går tyvene nå først og fremst etter smykker og klokker.

- Vi ser at det nå er smykker og klokker som i hovedsak er utbyttet fra boliginnbruddene. Før var det nesten utelukkende mobiler og bærbare PC-er som ble stjålet, men det har endret seg, sier Morten Reppen, politiadvokat ved etterretning- og vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Stor verdi Politiadvokat Reppen mistenker at stjålne smykker smeltes om og selges i for eksempel Romania eller Chile.

- Dette er små ting som har stor verdi, og som er betraktelig lettere både å omsette og å sende ut av landet. Du får mange flere smykker enn PC-er i en postpose. Det er også lettere å forsvinne ubemerket fra et åsted med bare små gjenstander, sier politiadvokaten.  

OSLO: Smykker og klokker. Foto: Politiet
OSLO: Smykker og klokker. Foto: Politiet Vis mer

Utenfor Oslo er det annerledes. Kjell Johan Abrahamsen er politiinspektør i «Grenseløs»-prosjektet som er et samarbeid mellom politidistriktene i Buskerud, Telemark, Vestfold og Asker og Bærum.

- Vi ser at det fortsatt stjeles mye bærbare PC-er og mobiler. Det kan skyldes at det er ulike grupper som opererer ulike steder. Vi har mange saker med litauere og polakker, mens det i Oslo er flere rumenere og chilenere, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) bekrefter politiets inntrykk i Oslo.

- I mer landlige strøk er dyrere håndverktøy, motorsager, spesielle boreverktøy og liknende populært, opplyser Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i FNO.

Stjeler bilnøkler. Så tar de bilen Det er ikke bare småtteri som stjeles.

ØSTLANDET FORØVRIG: PC-er, mobiler og andre elektroniske apparater. Foto: Scanpix
ØSTLANDET FORØVRIG: PC-er, mobiler og andre elektroniske apparater. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har sett at noen har spesialisert seg på å bryte seg inn, finne og stjele bilnøkler, før de stjeler bilen som kjøres ut av landet, sier politiadvokaten.

Også i Oslo stjeles det større eiendeler enn smykker og klokker.

- Det blir ofte blir anmeldt stjålne gjenstander som er større enn smykker, klokker, telefoner og laptoper, men disse finner vi sjeldnere igjen. Det kan tyde på at det opereres med depoter eller at disse gjenstandene på annen måte blir videreformidlet svært raskt, sier Reppen.

Politiets erfaring er at tyvene som oftest finner det de leter etter ganske enkelt.

I DISTRIKTENE: Motorsager, verktøy o.l. Foto: SCANPIX
I DISTRIKTENE: Motorsager, verktøy o.l. Foto: SCANPIX Vis mer

- De går inn i hus og leiligheter, og er tydelig raske og målrettede når de er der. Vi mener det underbygger at dette ofte er profesjonelle bander, sier Reppen.

- Folk er ikke så kreative når de lagrer gjenstandene sine. Ting ligger ofte i de samme rommene i alle hus, sier han.

Tar safen Noen lagrer sine mest verdifulle gjenstander i safe. Det er ofte ikke nok til å stoppe tyvene.

- Vi har sett flere eksempler på at tyvene da bare tar med seg safen. En safe bør være stor og tung eller festet godt hvis den skal ha noen effekt, sier ham.

Tollvesenet har stoppet flere pakker fulle av stjålne klokker og smykker. Det satt blant annet politiet på sporet av rumenerne som ble tatt i et hus fullt av tjuvgods ved Carl Berner i Oslo tidligere i år.