Hvor er alle heltene?

PGS, InFocus og Merkantildata er døde som sild på Oslo Børs. Godt, gammelt statseiet arvesølv dominerer i dag omsetningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er blikkstille i aksjemarkedet for tiden. Traderne har satt seg på sidelinjen i frustrasjon over at kursene ikke beveger seg like mye lenger. Mens verdien av et selskap i fjor endret seg med flere titalls prosent i løpet av noen dager eller uker, synes aktørene det ikke lenger er noe poeng å jage aksjer opp eller ned i pris.

Likviditeten i både det norske og amerikanske aksjemarkedet har skrumpet kraftig inn i løpet av de senere ukene. Omsetningen bærer definitivt preg av ikke å være i et bull market lenger, og dermed er det blitt vanskeligere å tjene penger på kortsiktig handel for både private og profesjonelle. Og det er ikke lenger store avisoppslag om postmenn og Securitas-vakter som har tjent store penger på børsen. Et godt, gammelt ordtak sier:

'Don't confuse bull market with brains'.

Handelen på Oslo Børs bærer også preg av at euforien har lagt seg. Omsetningen i de tidligere favorittene som Merkantildata, InFocus og PGS har nærmest tørket helt inn, og igjen står de mer trauste, solide selskapene som Norsk Hydro, Telenor, Orkla, Norske Skog og Bergesen d.y. Dette er selskaper som sjelden beveger seg med flere titalls prosent i løpet av kort tid, og som derfor har vært forbeholdt de store institusjonene.

Den eneste trading-aksjen som fortsatt holder koken er Opticom. Her er fortsatt mystikken rundt selskapet stor, og det er fortsatt mulig å drømme seg bort når det gjelder kursoppgang. Det verste som kunne skjedd for trading-miljøet på Oslo Børs, og ikke minst for de mindre meglehusene og nettmeglerne, ville vært om Opticom ble avslørt som et gedigent luftslott.

For snart ett år siden skrev Finanskanalen:

'Så nærmer vi oss slutten på festen i det unoterte markedet. Og akkurat som forrige gang sier mange skuffede investorer: - Aldri mer!'

Vi fikk enkelte reaksjoner på at vi kunne mene at det unoterte markedet ville skrumpe inn til nesten intet. I ettertid viste det seg å bli enda verre en vi trodde.

Omsetningen i Opticom og det unoterte markedet har ikke med investeringer å gjøre, men snarere grådighet. Når grådigheten blir for stor, kommer straffen. I fjor døde det unoterte markedet. I år er spekulasjonsaksjene i det noterte markedet i ferd med å innta hvilesposisjon.

Det unoterte markedet bruker historisk sett omtrent fire år på å våkne til liv igjen. I det noterte markedet kommer spekulasjonene oftere. Spørsmålet er hvor lenge markedet husker den smertefulle nedgangen.

Kort før klokken 13 er det tendens til kursoppgang på Oslo Børs. RCL er i pluss, mens Telenor har snudd til pluss. Også DnB og Orkla er moderat opp.

Etter lunsj har det blitt litt mer fart i Opticom igjen. Aksjen er opp 3,8 prosent på 738 kroner. Spekulasjonene går på at Intel vil fortsette sitt joint venture med Opticom-selskapet Thin Film Electronics (TFE), og trolig benytte rettene til å tegne seg for flere aksjer i Thin Film.

Det ville være dumt av Intel å ikke gjøre det, fordi disse aksjene i Thin Film kan konverteres til aksjer i Opticom på 339 kroner. Intel har med andre ord en potensiell gevinst på minst 150 millioner kroner som selskapet gir avkall på ved avslutte samarbeidet med TFE.

På den annen side ryktes det at selskapet bearbeider markedet med informasjon om at Opticom/TFE er i samtaler med at andre chip-produsenter. Det kan være en gardering dersom Intel likevel skulle finne på å si takk for seg i sommer.

Enitel er ned 8,2 prosent til 28 kroner. Resultatet for første kvartal var svakere enn ventet, og det kan synes som om målet om et maksimalt driftsunderskudd (EBITDA) på 100 millioner kroner for inneværende år sitter vel langt inne.

For dem som trodde garantiprovisjonen i den nylig gjennomførte emisjonen skulle være lettjente penger, har fått seg en lærepenge. Kursen er nå ned 30 prosent fra emisjonskursen.

Et annet teleselskap som leverte tall i dag, Sense, er ned 2,9 prosent til 10,20 kroner.

Børsene i Europa er opp, og spesielt London, som reagerer opp etter voldsom fall sent i går (på grunn av en tabbe! ).

I 13-tiden er totalindeksen opp 0,5 prosent på 1.350 poeng, og det er samme tid omsatt for 946 millioner kroner på hovedlisten. Av dette utgjør RCL nesten en tredel.