- Hvor er amerikanerne?

Terroristene i Saudi-Arabia spurte etter ikke-muslimer. Øyenvitnene forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka halv åtte lørdag morgen stormet fire sortkledde, bevæpnede menn inn i Khobar Petroleum Centre i Khobar i Saudi-Arabia. De forlangte å få vite hvor de ikke-muslimske ansatte befant seg. Sikkerhetsvakten Saleh al Shaya forteller til den amerikanske avisa Star-Telegram at han var på plassen sin i foajéen da terroristene ropte:

- Hvor er amerikanerne?

22 mennesker ble drept av terroristene som slo til mot oljebyen Khobar i Saudi-Arabia i helga. Frank Floyd, assisterende markedssjef i Resources Sciences Arabia Ltd. (RSAL), var den eneste amerikaneren som døde. Al Shaya var en av de siste som snakket med Floyd var Saleh al Shaya. Han hilste Floyd velkommen klokka sju lørdag morgen, da amerikaneren var på vei opp på kontoret sitt.

Mens en av terroristene truet al Shaya ned på gulvet med et skytevåpen, fortsatte andre opp på kontorene til RSAL. Al Shaya lå fortsatt på gulvet da Floyds filippinske sjåfør Jolly Quiray kom løpende ned trappa i et forsøk på å rømme. Han ble skutt av en terrorist som var blitt værende på post i foajéen.

Skutt på kontoret

En av Floyds underordnede, Arnold Leduna, sier Floyd var på kontoret sitt for å signere de ansattes lønningsskjemaer da terroristene kom inn. Leduna var i et nærliggende kontor, og sier han hørte minst to skudd fra kontoret til Frank Floyd.

Deretter fortsatte de svartkledde inntrengerne videre i lokalet, og drepte filippinske Jerry Dizon, som jobbet i finansavdelingen. Kollegene gjemte seg under pultene eller forsøkte å rømme.

22 år gamle Fattah al Zainuddin forteller at han så terroristene spørre Dizon om han var muslim.

- Han svarte «Hva?» og så skjøt de ham, forteller han.

Han overhørte også at de sa:

- Vi vil ha tak i amerikanerne. Vi ser etter ikke-muslimer.

Så snart de svartkledde mennene forlot bygningen, skyndte sikkerhetsvakten al Shaya seg opp på kontorene til RSAL, og gikk straks inn på kontoret til Frank Floyd.

- Jeg så ham på skrivebordet. Han var død, forteller Saleh al Shaya.

- Vi bør skyte ham

Historien til den irakiskfødte ingeniøren Mike (45) bekrefter at det var ikke-muslimer som skulle tas. Han sto i boligkomplekset i Khobar mens to bevæpnede menn diskuterte om de skulle drepe ham eller ikke, forteller han til New York Times (krever gratis registrering).

- Han er amerikaner, vi bør skyte ham, sa den yngste av mennene. Han så ut til å være omkring 18 år gammel og hadde ørkenkamuflasje.

- Vi skyter ikke muslimer, svarte den andre, som skal ha vært omkring 25 år gammel med pistrete skjegg og bart.

Mike, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, forsto godt alvoret i situasjonen. Bare noen meter unna lå svenske Magnus Johansson og blødde kraftig etter å ha blitt skutt. Mike kjente Johansson fra før.

- Jeg var på grensen av sammenbrudd, men til slutt sa den eldste: «Vi skal ikke skyte deg».

I stedet ble han gitt en kort leksjon om islam og terroristenes agende, før han ble forsøkt tvunget til å peke ut husene til sine ikke-troende naboer.

Svensk kokk drept

Svenske Magnus Johansson (50) var en av Sveriges fremste kokker. Han var fortsatt i live da han ble kjørt til sykehuset, men døde seinere av skadene, skriver Aftonbladet.

Øyenvitnet Mikdad Aldeen så svensken skadd i boligkomplekset The Oasis lørdag morgen.

- Jeg så ham dø. Han lå på ryggen et stykke oppe i hovedgata. Når jeg kjørte forbi med bilen hadde han nettopp blitt skutt, sier Aldeen.

Han tror Johansson var på vei til frokost da han kom i veien for terroristene.

- Han ble skutt omtrent 100 meter fra restauranten sin. Han pleide å gå den veien om morgenen for å spise frokost i en kafeteria, forteller Aldeen.

Gjemte seg på badet

Blant de 22 omkomne var 19 utlendinger. Hardest rammet var den indiske kontingenten, som mistet åtte av sine medlemmer.

En av de overlevende inderne, Baskar Venkataramani (45) forteller at han låste seg inne på badet etter å ha blitt alarmert av en resepsjonist. BBC gjengir fra intervjuet han har gitt til avisa Gulf News.

- Det startet omkring klokka halv sju om morgenen på lørdag. Jeg stablet opp puter og madrasser for å beskytte meg fra kuler. Jeg trodde aldri jeg skulle få se familien min igjen. En gang tittet jeg gjennom nøkkelhullet og så de bevæpnede mennene. De fleste var maskerte, sier Venkataramani.

BLODIG: Ni av de 22 omkomne gislene i Khobar skal ha fått strupen skåret over med kniv.
OFFER: En av de omkomne fraktes ut fra et boligkompleks i Khobar.
OVER: Saudiarabiske politimenn står utenfor boligkomplekset The Oasis etter at gisseldramaet var over søndag.