Hvor er anti-rasistene nå?

Spør stortingskandidat Mazyar Keshvari (Frp) etter rasismekrangelen i Arendal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps tredjekandidat i Oslo er overrasket over at opptrinnet er møtt med overdøvende stillhet.

- Jeg har ventet i ei uke på at noen skulle reagere. Hvor er antirasistene nå, sier han.

- Se for dere Inga Marthe Thorkildsen eller en annen parti-nestleder hadde gått nedover gata i Arendal og en hvit DJ hadde kommet bort og sagt:

«Latterlig at du har en mørkhuda fyr i dress for å representere SV». Og at dette fantes på tape, hva hadde skjedd da, spør Mazyar Keshvari.

Ramaskrik
- Dersom noen fra en hvilken som helst annen parti enn Frp hadde opplevd det Per Sandberg og hans rådgiver André Kolve opplevde, så hadde det blitt ramaskrik, store protester og reaksjoner fra en samlet politisk stand, media og Antirasistisk Senter.

Hvis dette hadde rammet noen andre enn Frp midt i valgkampen, så hadde alle fra statsministeren og partilederne til organisasjoner for innvandrere kommet med uttalelser, protester og en eller annen form for markering.

Høyreekstreme
- For ikke å snakke om alle innleggene på sosiale medier, i aviser og kommentatorenes klare budskap om viktigheten av å bekjempe rasisme i avisene dagen etter. 

Venstresidens store helter som Ali Esbati hadde igjen dukket opp i alle kanaler og knyttet hendelsen til høyreekstreme ideologier som han mener det ikke er tatt et oppgjør med etter 22/7.

Og selvfølgelig hadde AUF-lederen fordømt hendelsen på det sterkeste, knyttet det til Frp og vist til at vi har en jobb å gjøre hver eneste dag for å bekjempe den type holdninger i samfunnet.  
  
Det som hendte i Arendal er dessverre ikke en enkelt hendelse, venstresiden har systematisk trakassert de av oss som ikke er etnisk norske i skoledebatter i en årrekke og brukt hudfargen som et argument, sier Keshvari.

Spyttet på
- Jeg har selv utallige ganger opplevd å bli hetset, ydmyket på personlig plan og til og med spyttet på og slått etter debatter med mange innvandrere til stedet.

Mye av dette har skjedd fordi representantene spesielt fra AUF, SU og Rød Ungdom bevisst har lagt opp til å skape et hatefullt debattklima, der Frp blir beskyldt for rasisme og det går sport i å trakassere Frp-representanten i panelet. Da er det ikke rart noen velger å gå enda lenger etter debatten.

Jeg forventer derfor ingen verdens ting lengre av de andre partiene og organisasjonene som er tilsynelatende opptatt av rasisme når mennesker i Frp blir angrepet for sin bakgrunn, etnisitet og hudfarge, sier stortingskandidaten fra Frp.  Verken André Kolve eller Per Sandberg ønsker å kommentere utspillet fra Mazyar Keshvari.

Grovt
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, gir denne forklaringen på hvorfor ikke organisasjonen hans reagerte.

- Selvsagt har Mazyar Keshvari rett i at dette var både grovt og uakseptabelt. Når vi reagerer på hendelser som dette, er det ofte fordi ofrene kontakter oss.

Vi har imidlertid ikke hørt noe fra Frp. Hvis enten Frp eller media hadde bedt om vår vurdering, hadde vi uten tvil støttet Sandberg og Kolve.

Min opplevelse var for øvrig at dette ble håndtert og parkert mer enn godt nok av dem selv, helt uten vår hjelp, sier Steen.

Uakseptabelt
Han understreker at minoritetspolitikere må kunne velge parti uten å utsettes for hets.

- Her har Keshvari vår fulle støtte.

Det er dessverre flere eksempler på at minoritetspolitikere i Frp møtes på et vis som gjør deres hudfarge og bakgrunn til et tema, noe som er uakseptabelt, sier Rune Berglund Steen.

Rammes selv
- Keshvari mener i dette tilfellet at vi burde ha reagert med fyr og flamme på noe Frp selv aldri reagerer på, åpenbart med mindre det rammer akkurat dem selv.

Inntrykket som etterlates av Keshvaris utspill, er at de eneste gangene de godtar at det finnes rasisme og fordommer i det norske samfunnet, er når det rammer dem selv.

Rydde i eget reir
Steen etterlyser konsekvens i Frp.

- Når tok Keshvari et oppgjør med Christian Tybring-Gjedde, som nylig uttalte at «alle flytter vekk fra innvandrerne»?

Tybring-Gjedde framstilte altså «innvandrere» som gruppe — noe som skulle omfatte Keshvari selv — som mennesker man ikke kan bo side om side med. Hvorfor er Keshvari taus?

ETTERLYSER: Mazyar Keshvari fatter ikke hvorfor rasismekonfrontasjonen mellom Per Sandberg og Kevin Ndungu skaper reaksjoner. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
ETTERLYSER: Mazyar Keshvari fatter ikke hvorfor rasismekonfrontasjonen mellom Per Sandberg og Kevin Ndungu skaper reaksjoner. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Han bør rydde i eget reir først hvis han skal ha troverdighet i slike saker, sier Rune Berglund Steen.