Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvor er Assad?

Den syriske diktatoren har ikke talt offentlig etter bomben som drepte fire av hans toppgeneraler.

GJEMMER SEG?: Bashir al-Assad blir kalt feig av USA. Foto: AP
GJEMMER SEG?: Bashir al-Assad blir kalt feig av USA. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske presidenten Bashir al-Assad skal onsdag ha oppfordret til å stå imot opprørerne i landet, men gjorde det ikke på vanlig måte. Han gjorde det skriftlig.

Dette gjør mysteriet rundt presidenten enda større.

Assad har ikke talt offentlig etter at fire av hans toppgeneraler ble drept i et selvmordsangrep 18. juli i år.

- Feiging Forsvarsministeren, viseforsvarsministeren, som er svigerbror til presidenten, lederen i regimets krisekomité og innenriksministeren ble drept.

Assads lave profil har fått mange til å stille spørsmål om presidenten frykter for sitt eget liv.

USA kaller den syriske lederen for en feiging.

- Vi syntes det er feigt, for å være ærlig, at en mann som gjemmer seg oppfordrer soldatene sine til å slakte sine egne innbyggere, sier en talsmann for amerikanske myndigheter, Patrick Ventrell, til AP.

Hemmelig støtte Samtidig har det kommet fram at den amerikanske presidenten Barack Obama har godkjent hemmelig støtte til syriske opprørere.

Ordren gir bred mulighet for CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner til å bistå opprørerne i forsøkene på å styrte Bashar al-Assad. Det er uklart akkurat når Obama signerte ordren. Det hvite hus vil ikke kommentere saken, men nyhetsbyrået Reuters har opplysningene fra anonyme regjeringskilder.

Det har vært et intensivering av støtten til opprørerne etter at FNs sikkerhetsråd noen uker tilbake ikke klarte å bli enige om tøffere sanksjoner mot regimet i Damaskus. USA skal ikke være blant landene som bistår opprørerne med våpen. Den jobben har Tyrkia, Qatar og Saudi-Arabia tatt på seg.

Kommandosenter Både amerikanske og europeiske tjenestemenn sier det har vært en merkbar forbedring i opprørernes organisering de siste ukene.

USA samarbeider nå med et hemmelig kommandosenter ledet av Tyrkia ikke langt fra den tyrkisk-syriske grensen. Kommandosenteret koordinerer Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatars hjelp til opprørerne. Det er satt opp i byen Adana, 100 kilometer fra grensen.

Tirsdag rapporterte TV-kanalen NBC News at opprørerne i Den frie syriske hær har fått tilgang til noen titalls bakke-til-luft-raketter, som kan brukes mot Assads fly og helikoptre.

Flere islamister Ifølge NBC fikk opprørerne rakettene via Tyrkia. Til nå har våpenleveransene bestått av lettere våpen, noe som gjør det vanskelig å stå imot Bashar al-Assads angrep.

Enkelte amerikanske folkevalgte, blant andre republikanerne John McCain og Lindsey Graham, har kritisert Obama-administrasjonen for å gi for lite hjelp til opprørerne. De mener også USA må gi dem våpen. Andre har advart om at man vet for lite om hvem opprørsgruppene består av.

Enkelte rapporter har tydet på at et økende antall islamister, noen av dem knyttet til al-Qaida, er blant dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media