I FULL FYR: Natt til onsdag i forrige uke brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere ved mottaket tente på som en protest mot forholdene der. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I FULL FYR: Natt til onsdag i forrige uke brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere ved mottaket tente på som en protest mot forholdene der. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Hvor er asylsøkerne blitt av?

Politiet: - Ikke i vår arrest. UDI: - Må søke plass på nytt. Lier ventemottak: - De er satt på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hugo Limkjær, leder for Lier ventemottak, sier til Dagbladet at det siste han har hørt om asylsøkerne som ble pågrepet da Lier ventemottak brant ned natt til forrige onsdag, er at 19 av 23 pågrepne ble løslatt fredag. Alle 19 ønsket å bli kjørt til Oslo S.

- 5 av de 19 har henvendt seg hos UDI og er plassert på hemmelig sted, sier han.

De resterende 14 asylsøkerne er det ingen som vet hvor er.

- Tre av dem ble observert i Drammen sentrum i går, og resten har blitt observert i Oslo. Vi er jo ikke noe spesielt glad for dette, fordi det har kommet fram i etterforskningen at de ønsker å skade ansatte i ledelsen på mottaket. Derfor har vi satt i gang noen sikkerhetstiltak, og spesielt for de ansatte som var med å peke ut de ansvarlige i tillegg til ledelsen, sier han.

Kritisk til UDI UDI opplyser overfor Dagbladet at tidligere beboere på Lier ventemottak som ble løslatt av politiet, må henvende seg til UDI og søke på nytt om midlertidig mottaksplass.  

- Fem personer har hittil kontaktet oss og fått tilbud om et midlertidig botilbud. Vi jobber nå også med å sette i stand ventemottakene som ble ødelagt. Vi regner med at ventemottaket på Fagerli kan være i drift i løpet av noen få uker, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Bente E. Engesland.   

Etter asylopptøyene på Fagerli ventemottak i Nannestad og Lier ventemottak i Drammen forsvant henholdsvis 100 og 150 mottaksplasser over natta.

Mottaksleder Limkjær stiller seg kritisk til UDIs framgangsmåte i saken.

- Det er en gråsone i systemet. Jeg synes det er pussig at de kan gå fritt, sier han.

Spekulasjoner Heller ikke politiet kan redegjøre for hvor de 14 resterende asylsøkerne befinner seg.

- Vi har dem ikke i arresten. De er løslatt fra politets varetekt. Politiet har ikke funnet grunnlag for at man kan fremstille dem for varetekt, sier Ingunn Hodne, politiadvokat, i Søndre Buskerud politidistrikt.  

Ingvald Bertelsen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk organisasjon for Asylsøkere (NOAS), sier til Dagbladet at heller ikke de har fått meldinger om hvor asylsøkerne kan befinne seg.

- Det kan man egentlig bare spekulere på, sier han.

- Mangler medmenneskelighet Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasitisk senter, stiller seg kritisk til håndteringen av asylsøkerne i saken.

- Her er det snakk om folk som i utgangspunktet er ganske desperate, og nå har de i tillegg mistet tak over hodet. Jeg synes dette er ekstremt uansvarlig, og forstår ikke hvorfor ikke politiet og UDI har samarbeidet bedre i denne saken, sier hun.

- Det virker som holdningene man har til disse menneskene er at de har satt seg selv i denne situasjonen, som jo er en sannhet med modifikasjoner, og da kan man plutselig glemme all medmenneskelighet, og gjøre som man vil med dem.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Hugo Limkjær, daglig leder på Lier ventemottak. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Hugo Limkjær, daglig leder på Lier ventemottak. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer