Hvor er du, Anette?

SKI (Dagbladet): Sjømannen Omar Marthinsen levde et liv i hemmelighet. Da han døde i fjor sommer kom millionformuen hans for dagen. Nå venter pengene på datteren Anette (43) - som ingen vet hvem er...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omar Marthinsen (79) døde som en ensom mann ved Solborg Bo- og Aktiviseringssenter 5. juli i fjor. Han hadde en god kamerat i Oslo, men ingen kontakt med familien sin i Odalen. Få visste om den gamle sjømannens dypt bevarte hemmelighet.

Vanskelig jakt

- Vi fant et bilde av ei jente i lommeboka hans. Alt vi vet om henne er at hun heter Anette eller Anett, og er født i 1958 eller 1959 i Nederland, sier advokatfullmektig Anne Nesheim i Advokatfirmaet Kristiansen & Vatten AS på Nesodden.

Som bobestyrer har Nesheim vært nødt til å ta i bruk utradisjonelle metoder i jakten på Marthinsens eneste arving. De to siste ukene har en etterlystannonse med bilde av Anette versert i alle store TV-kanaler og aviser i Nederland og Belgia. I går kveld var saken hovedoppslag på TV2-nyhetene her hjemme. Så langt har ingen meldt seg.

- Vi har ikke funnet noen ting i boet som har brakt oss nærmere en løsning. Forhåpentligvis vil medieannonseringen hjelpe oss å finne Anette. Hun kan være hvor som helst i verden, sier Nesheim.

Den flotteste dama

Den enkle gravsteinen på kirkegården i Ski skjuler en fantastisk kjærlighetshistorie.

Arvid Eriksen fra Ski var Omar Marthinsens hjelpeverge fra 1998 og til han døde. De to hadde god kontakt, og Omar fortalte stadig om livet på sjøen. I 1957 mønstret den 35 år gamle ungkaren på det svenske lasteskipet «Sunanbris» for å utforske verden.

- Omar fortalte at det første han gjorde da han kom til Rotterdam i Nederland var å finne den flotteste jenta i byen, ler Eriksen.

Etter et kort og lidenskapelig opphold i Nederland, reiste Marthinsen videre til Australia. Der var han i fire år før han dro tilbake til Rotterdam.

Har to pappaer

- Der møtte han på en kjenning som spurte følgende: «Har du vært og besøkt dattera di?» Omar gjorde store øyne og skjønte ingenting, forteller Eriksen. Sjømannen dro sporenstreks til den flotte dama han hadde møtt fire år tidligere. Der ble han møtt av en liten jentunge som kom løpende mot ham.

- Mora sa til barnet: «Der er faren din.» Jentungen lyste opp og utbrøt «Åh, har jeg to pappaer?». Omar spurte om hun hadde en annen pappa også, og fikk til svar: «Ja, han bor borti gangen der,» ler Eriksen.

Omar Marthinsen skal ha hatt sporadisk kontakt med datteren etter dette. Ifølge Eriksen kjøpte han en leilighet til henne da hun giftet seg, men ingen vet hvor hun er bosatt i dag eller hva hun heter til etternavn. Identiteten til moren hennes er også ukjent.

Investerte i fond

Omar Marthinsen levde resten av sitt liv i ensomhet. I lokalmiljøet i Ski var han kjent som en stille mann. Han vandret mye rundt i gatene, men pratet sjelden med noen. Etter hans død skulle flere hemmeligheter bli avslørt.

Ifølge Eriksen var den tidligere sjømannen hver dag i den lokale DnB-filialen i Ski for å sjekke sine obligasjonsfond. Han visste imidlertid ingenting om at ungkaren hadde opparbeidet seg en millionformue, som nå er datterens arv.

Ifølge skattelikningen for 2000 var Marthinsen god for rundt 1,7 millioner kroner, men siden formuen består av obligasjonsfond, er den reelle verdien trolig mange ganger større.

Bobestyreren ønsker ikke å opplyse hvor store verdier det er boet.

- Det er et beløp som ville hatt betydning for de fleste av oss. Mer kan jeg ikke si av hensyn til arvingen og hennes private sfære, sier Anne Nesheim.

ENESTE SPOR: Dette bildet av Anette ble funnet i lommeboka til Omar Marthinsen etter at han døde.