Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Hvor er du Solheim?

Demonstranter mot monstermaster på Sunnmøre etterlyser miljøvernministeren.

HVOR ER DU?: Med en egen plakat etterlyste demonstrant Helga Lermo Johansen miljøvernminister Erik Solheim (SV). -Han har lovet å komme opp hit, men prioriterer annet enn norsk natur, sier hun. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
HVOR ER DU?: Med en egen plakat etterlyste demonstrant Helga Lermo Johansen miljøvernminister Erik Solheim (SV). -Han har lovet å komme opp hit, men prioriterer annet enn norsk natur, sier hun. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SYKKYLVEN (Dagbladet): -Jeg etterlyser Solheim fordi jeg vet at han akkurat nå er i utlandet og deler ut penger for å ta vare på utenlandsk natur. Vår egen natur har han ikke tid til, sier en engasjert Helga Lermo Johansen til Dagbladet. Onsdag kveld gikk hun i front i demonstrasjonstoget med sin selvproduserte "Etterlyst" plakat.

Engasjert For engasjementet mot de såkalte monstermastene er ikke lagt død til tross for "smellen" aktivistene fikk i Hardanger.

På Sunnmøre er gløden enda sterk, så sterk at bygdas skolekorps, russ, pensjonister og familiefolk tok beina fatt for å demonstrere da Statnett og NVE kom på visitas for å informere om alternativene for en ny 420 kilovatt linje.  Lermo Johansen kom heller ikke alene.

-Nei vet du hva. Her er engasjementet på topp. Vi gir oss ikke. Derfor er familien representert med tre generasjoner i demonstrasjonstoget.

-Du mener Erik Solheim svikter dere?

-Han tar seg i alle fall ikke tid til å komme hit. Han har tydeligvis råd til å bruke milliarder på natur, men ikke vår egen.
Statnett og NVE stiller opp med prosjektledere på møtet. De høyeste herrene uteblir.

Det er Statnett sin søknad til NVE om ny kraftlinje mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre som provoserer.
I søknaden søker Statnett å få rive den gamle 132 kilovatt linja og erstatte den med en ny 420 kilovatt linje. Statnett vil, med argument om å spare miljøet, stort sett benytte den gamle traseen.

Turområde Men miljøargumentet imponerer ikke Helga Lermo Johansen og de andre demonstrantene.

-Turområdene våre blir ødelagt. Linja går gjennom de mest brukte turområdene våre og når de først er ødelagt kan en ikke omgjøre det, sier hun og får støtte av leder for aksjonen, Roy Aarsnes.

-De skal blant annet sette opp en trafostasjon i inngangen til vårt mest benyttede turområde. Denne trafostasjonen blir på over 40 mål.

-Naturen er vår Opera Aarsnes mener alt kan løses med sjøkabel, og han er ikke i tvil om hvor pengene bør komme fra.

-Gasspengene. Når alt kommer til alt hadde vi ikke noen kraftkrise her i Midt-Norge før Ormen lange og Nyhamna kom på Aukra. Det er de som trenger denne linja og bør betale det det koster å legge den i sjøen.

-Men det er jo store summer i forhold til de alternativene som nå legges fram?
-Ikke i det hele tatt. En sjøkabel vil koste rundt 2,5 milliarder kroner. Mye penger, ja. Men når vi samtidig ser at de som trenger kraften eksporterer for over en milliard i uka så er dette peanutts.

Det koster jo ikke mer enn et ski-VM i Oslo. Naturen rundt oss her på Sunnmøre er vår Holmenkollen, vår Opera. Det har vi ikke råd til å skusle bort, sier Roy Aarsnes.

Sparer miljøet Statkraft er uenig i at naturen raseres. De vil ikke gå for sjøkabel og hevder miljøaspektet blir ivaretatt.

-Stort sett bruker vi den gamle traseen til den nye linja. Men enkelte plasser endrer vi den og tar den lenger bort fra der folk bor. Dette med tanke på miljøet og de som bor nært linja, sier prosjektleder Ove Brattberg.

-Men dere skal ta 40 mål til en trafo ved inngangen til selve turområdet. Er ikke det lite omtenksomt?

-De vil måtte passere den, men den sperrer ikke for folk som vil inn i området.
Saken er den at når vi i det aktuelle området i Sykkylven ikke bruker den gamle traseen for å verne de som bor der, er vi nødt til å ha et tilslagspunkt. Her har vi to alternativer og slik vi har forstått det er dette stedet de foretrekker.

Vel bruker vi 40 mål til denne trafostasjonen, men vi frigir jo samtidig rundt 700 mål i den gamle traseen, sier Brattberg.

Høring NVE har satt frist til 3.juni i år for høringsrunden om linjenettet Fardal - Ørskog.

Aksjonsleder Roy Aarsnes er ikke imponert.
-Nei. De har jo sagt at linja må stå ferdig i 2015. Hvorfor det tro? Jo, da skal nemlig Ormen Lange øke sin produksjon av gass til England og trenger kraften.

MØTTE FOLKET: Prosjektleder Ove Brattberg (t.v) og delprosjektleder linje, Per Roger Nielsen i Statkraft møtte befolkningen i Sykkylven og la fram alternativene. De mener miljøet tas vare på med den nye linjen. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
MØTTE FOLKET: Prosjektleder Ove Brattberg (t.v) og delprosjektleder linje, Per Roger Nielsen i Statkraft møtte befolkningen i Sykkylven og la fram alternativene. De mener miljøet tas vare på med den nye linjen. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media