Støre om regjeringen: - Har ikke evne til å styre landet

- Hvor er Ernas moralske kompass?

- Statsministeren har ikke gjennomslag i egen regjering. Lar Frp holde på, mener Jonas Gahr Støre.

VALGKAMP: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til folkemøte i Ottestad samfunnshus i Stange. Der står slaget mellom fortsatt Ap-styre med veteranen Nils Røhne som ordfører eller en allianse av Sp og de borgerlige partiene der Aasa Gjestvang fra Sp er ordførerkandidag. Støre vil ha fokus på saker på tampen av valgkampen, og ikke indre strid i regjeringen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VALGKAMP: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til folkemøte i Ottestad samfunnshus i Stange. Der står slaget mellom fortsatt Ap-styre med veteranen Nils Røhne som ordfører eller en allianse av Sp og de borgerlige partiene der Aasa Gjestvang fra Sp er ordførerkandidag. Støre vil ha fokus på saker på tampen av valgkampen, og ikke indre strid i regjeringen. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Stange/Oslo (DAGBLADET): De siste ukene og dagene regjeringspartiene vært i åpen strid om bompenger, klimasaker og ikke minst om bruk av ord som snikislamisering og om mottak av båtmigranter og flyktninger.

Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad har i tur og orden tatt til motmæle mot Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg mot å ta imot migranter fra Middelhavet og Siv Jensens insistering på å bruke ordet snikislamisering. Men Frp-politikerne står på sitt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener vi ser en regjering som ikke evner å styre landet.

- Trekker i ulik retning

- Er det en regjering i politisk oppløsning?

- Det er ikke en regjering i oppløsning, fordi denne regjeringen finner alltid de milliardene de trenger for å lappe sammen mellom seg. Men det er jo en regjering som ikke har evne til å lede Norge i de viktige spørsmålene, enten det er integrering, klima eller samferdsel. De trekker i ulike retninger og etterlater inntrykket av dårlig gjennomføringskraft. Det er hovedinntrykket.

- Så har jeg merket meg at Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie Brodtkorb, har skrevet på Facebook at Listhaug mangler moralsk kompass.

- Erna Solberg tar som vanlig avstand fra det Listhaug har uttalt, men spørsmålet er: Er hennes moralske kompass på plass når dette bare fortsetter, spør Støre.

- Alt annet enn eldrepolitikk

- Men når det gjelder Listhaug, vil jeg si at vi er i en kommunevalgkamp der eldre er et hovedtema, og Norge har en eldreminister som driver med alt annet enn eldre.

- Regjeringen har en svak eldrepolitikk, men de har en eldreminister som ikke bruker tiden sin på å gjøre en nevneverdig forskjell for de eldre, men hun markerer særstandpunkter som resten av regjeringen daglig må ta avstand fra. Det er dårlig for de eldre, som hadde fortjent en kraftfull forkjemper.

- Du etterlyser Erna Solbergs moralske kompass?

- Jeg siterer hennes tidligere stabssjef. Det får stå for hennes regning. Men vi er opptatt av de sakene som betyr noe for folk i denne valgkampen. Nå kom mange saker i skyggen av regjeringens egen bompengehåndtering, og bare noen dager etter at den striden tilsynelatende er over, er de uenige om løsningen, og de spiller fortsatt ut mot hverandre. Taperne er barn, ungdom og eldre som vil ha svar på sine spørsmål, sier Støre.

«Snikislamisering»

- Etter partilederdebatten i Arendal sa du at ord som «snikislamisering» ikke hører hjemme i den politiske debatten. Men Siv Jensen fortsetter å bruke ordet, selv om også Erna Solberg tar avstand fra det.

- Ja, men der har altså statsministerens ord ikke gjennomslag. Dermed kan hennes nummer to i regjeringen bare holde fram. Det får folk tenke sitt om.

- Tjener Ap på at motsetningene i regjeringen spiller seg ut på denne måten?

- Ap tjener på at vi får fokus på våre hovedsaker, som flere lærere skolen, gratis SFO, bedre eldreomsorg som fellesskapet tar ansvar for, hele og faste stillinger. og klima. Dette er de sakene som berører folks hverdagsliv, sier Støre, som i går turnerte gjennom Innlandet og avsluttet med et folkemøte i Stange.

- Borgerlige samlivsproblemer

SV-leder Audun Lysbakken mener valgkampen har blitt en slagmark for de borgerlige partienes sine samlivsproblemer.

- Vi er vitne til et borgerlig samarbeid i oppløsning, hvor de bruker mye av valgkampen til å slå løs på hverandre.

- Det er leit, for valgkampen går med til dette i stedet for klimakrisen og Forskjells-Norge, som det burde handlet om. Bråket er en god avskjedssøknad fra regjeringen. De viser at de ikke er i stand til å ta tak i det som er de store utfordringene, men problemet er at velgerne ikke har mulighet til å avsette dem før om to år, sier SV-lederen.

KRITISK: Dagbladets kommentatorer Martine Aurdal og Geir Ramnefjell oppsummerer Jonas Gahr Støres partilederutspørring i valgboden vår. Vis mer

- Erna må ta til motmæle

- Hvorfor tror du det er så mange saker i denne valgkampen der regjeringspartiene står mot hverandre?

- Det er fordi motsetningene har vokst seg så store at de ikke lenger er styringsdyktige. Det er det dette tyder på. Jeg mener ikke at det er feil av Erna Solberg å ta til motmæle mot Siv Jensen og Sylvi Listhaug i dag, men det sier litt at hun er nødt til å gjøre det.

Dette er det eldste trikset i Frp-boka. Når det nærmer seg valg, prøver de å si noe kontroversielt om innvandring eller muslimer i håp om at noen skal bli sinna.

- Jeg tror ikke det fungerer lenger, for Frp er ikke lenger et anti-maktparti som snakker rett fra levra. Nå er det regjeringspartiet Frp som snakker. Men det de gjør, er jo å tvinge statsministeren ut for å ta avstand fra sine egne ministere.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Desperat Frp

- Dette er noe Frp gjør hver valgkamp, og det får enormt med oppmerksomhet selv om alle ser at det er et desperat rop om oppmerksomhet. Jeg kan ikke se at ikke dette faste innslaget snart har mistet sin nyhetsverdi, sier Lysbakken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre konstaterer at den borgerlige siden av politikken taper terreng, mens den rødgrønne siden er på frammarsj.

I den gamle Ap-bastionen Stange i tidligere Hedmark, nå Innlandet, kan Ap imidlertid tape makten til Sp. I Stange, som for øvrig er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hjemkommune, har Ap hatt ordføreren i 96 år. Nå kan Sp sammen med en allianse av blant andre Høyre og Frp ta over. En måling i Hamar Arbeiderblad før sommeren viste flertall for opposisjonspartiene.

KAMP TIL DØRA: I Stange kommune kan Ap miste makta etter 96 år, til Sp. Men leder av Stange Ap Grete Michaelsen og ordfører Nils Røhne mener det er jevnt, og lover kamp helt til valglokalene stenger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KAMP TIL DØRA: I Stange kommune kan Ap miste makta etter 96 år, til Sp. Men leder av Stange Ap Grete Michaelsen og ordfører Nils Røhne mener det er jevnt, og lover kamp helt til valglokalene stenger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Men leder av Stange Ap, Grete Michaelsen, mener det er jevnt, og at det er gode muligheter for å beholde Nils Røhne som ordfører.

Advarer mot privatisering

- Tror du det at du kommer på besøk, kan vippe flertallet i Ap's retning, Støre?

- Jeg tror veldig mye vipper fordi Nils Røhne har styrt godt, og er forbundet med trygghet og nye satsinger. Jeg tror flertallet vil gi han tillit for fire nye år. At det er konkurranse om makten, det er bra, det kan få opp mobiliseringen. Det er jeg gjerne med på, sier Støre.

Dårlige målinger til tross, Støre tror på mobilisering helt fram til valgdagen.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

I talen til de om lag hundre tilhørerne i Ottestad samfunnshus i Stange i går kveld, advarte Støre mot privatisering og oppstykking av velferd.

- Eldreomsorgen er ikke noe vi stykker opp. Vi tar ansvar sammen. Store økonomiske interesser ser at det er mulig å tjene penger på velferd hvis man setter ut på anbud. Vi ser at det skjer, men vi ønsker ikke å gå den veien. I Stange kan flertallet vippe den veien, at det blir et blått flertall som stykker opp og setter ut på anbud, sa Støre.

- Mener du Senterpartiet i Stange kan gå inn for privatisering av eldreomsorgen?

- De er jo helt åpen for å gå begge veier, og har ikke stilt noe krav til høyresiden. Og går de med høyresiden, så er jo politikken deres å sette velferdsoppgaver ut på anbud. Det er en sak folk i Stange ta på alvor. For når en sånn prosess først er startet, er den vanskelig å snu, sier Støre.

Sps ordførerkandidat i Stange, Aasa Gjestvang, avviser at det er noen fare for privatisering med Sp i maktposisjon.

- Det blir ikke aktuelt i Stange, slår hun fast.

Har styrt i 96 år

- Tror du det hjelper Ap i Stange at Støre kommer på besøk?

- Nei, det tror jeg ikke. Gro har vært her, Trond Giske har vært her og Støre har vært her tidligere også. Det blir litt påtatt.

- Jeg tror ikke det gagner Ap i Stange at den ene rikspolitikeren etter den andre kommer hit. Folk i Stange lar seg ikke skremme. Det som er bygd opp i Stange, rakner ikke om Sp får ordføreren, slår Gjestvang fast.

Hun sier det er politiske saker som avgjør, men at det også er bra med skifte.

- Generelt er det ikke bra at ett parti styrer så lenge. 96 år er grådig lenge, sier Gjestvang.