Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor er kommando-soldatene? Det skulle jo vært helikopter her for lenge siden

Morten Djupdal stod på land og så vennene bli skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ettermiddag hadde Morten Djupdal, nestleder i Oppdal AUF, vært en tur på land for å handle brød, men mistet fergen som skulle ta ham tilbake til Utøya.

På fastlandet ble han hjelpesløst vitne til at minst 85 mennesker ble skutt og drept.

- Da jeg skjønte at vi kom til å miste båten, ringte jeg til øya for å bli hentet i en annen båt. Det var nemlig snakk om at fergen klokka fem skulle være den siste over til øya, siden veiene inn til Oslo var stengt, forteller han til Dagbladet.

«Det er noen som skyter» Men så fort de kom frem til fergeleiet hørte de urovekkende lyder fra øya.

- Etter en liten stund kom det mer plaffing, og jeg sa til de andre at det var noe som var galt. Jeg tok sambandet og spurte hva som skjedde, «landside til info» som vi sier. Alle enhetene på sambandet er koblet sammen. «Det er noen som skyter» sa de, og det var mye skriking. Da skjønte vi at det var skyting på ordentlig, forteller Djupdal.

KLEDD SOM POLITI: Her forlater Anders Behring Breivik en odde på Utøya etter å ha skutt flere ungdommer.
Foto: Marius Arnesen / Scanpix
KLEDD SOM POLITI: Her forlater Anders Behring Breivik en odde på Utøya etter å ha skutt flere ungdommer. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Vis mer

Han sier skytingen begynte mer eller mindre umiddelbart etter at fergen kom til øya. Hans første tanke var å komme seg unna. De kastet seg i bilene og begynte å kjøre.

- Men samtidig tenkte jeg at jeg ikke kunne dra, så jeg stoppet i den første busslomma. Derfra så jeg over på øya. Jeg må ha hørt 150 skudd. Til venstre på øya så jeg 40-50 stykker som var på vei til å svømme over.

- Ventet lenge på politiet Djupdal så fergen snu og kjøre vekk fra øya, og tenkte at han måtte komme seg ut dit for å hjelpe vennene sine.

- Det første jeg tenkte var at vi måtte ha tilbake fergen for å redde folk, og jeg prøvde å ringe folk som kunne være der. Jeg sprang ned og fant en båt ved en hytte nedenfor busslomma. Jeg padlet ut og klarte å hjelpe to personer inn til land, sier han.

OVERLEVDE: Ungdommene som overlevde var tydelig i sjokk, de gråt og holdt rundt hverandre.

Foto: ARNT E. FOLVIK / DAGBLADET
OVERLEVDE: Ungdommene som overlevde var tydelig i sjokk, de gråt og holdt rundt hverandre. Foto: ARNT E. FOLVIK / DAGBLADET Vis mer

Men drapsmannen fortsatte å skyte mot ungdommene som hadde kastet seg ut i vannet og mot båtene som nærmet seg. Djupdal forteller at ventetiden før politiet kom var forferdelig lang.

- Jeg tenkte: hvor er kommandosoldatene? Det skulle jo vært helikopter her for lenge siden. Men jeg tenkte også at det tok tid på grunn av det som hadde skjedd i Oslo, forteller Djupvik.

- Jeg tenkte at vi kan ikke vente, vi må prøve å komme oss ut å hjelpe folk. Men vi var redde for å være der.

- Bare gjem deg Mens dramaet på Utøya utspant seg hadde Djupdal telefon- og sms-kontakt med flere av vennene sine.

TENTE LYS: Terrorhandlingene på fredag har preget hele den norske befolkning. Folk la i går ned blomster og hilsner, og tente lys for ofrene etter bombeaksjonen i Oslo og massakren på Utøya ved Oslo Domkirke. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
TENTE LYS: Terrorhandlingene på fredag har preget hele den norske befolkning. Folk la i går ned blomster og hilsner, og tente lys for ofrene etter bombeaksjonen i Oslo og massakren på Utøya ved Oslo Domkirke. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket med veldig mange. Ganske umiddelbart snakket jeg med ei som sa «jeg sitter i en fjellsprekk.» Jeg sa tilbake at hun måtte være stille. «Bare gjem deg», sa jeg.

Etterhvert kjørte Djupdal til politistasjonen i Sandvika, hvor han og de to han hadde hjulpet i land ble tatt hånd om. Like etter at de forlot området, møtte de en rekke ambulanser og politi på veien.

Over 500 ungdommer befant seg på Utøya på AUFs årlige sommerleir da en mann kledd som politi kom med ferga ut på øya og begynte å skyte vilt rundt seg.

MINST 85 DREPT: Minst 85 mennesker ble skutt og drept i massakren på Utøya fredag. Her et oversiktbilde av Utøya. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
MINST 85 DREPT: Minst 85 mennesker ble skutt og drept i massakren på Utøya fredag. Her et oversiktbilde av Utøya. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Minst 85 mennesker er bekreftet drept, og det søkes fortsatt etter savnede, hovedsaklig i vannet. 32 år gamle Anders Behring Breivik er pågrepet og siktet for både bombeaksjonen mot regjeringskvartalet i Oslo og for massakren på AUFs sommerleir på Utøya.

LETER FORTSATT: Politiet søker fortsatt etter savnede personer på Utøya, hovedsaklig i vannet. 

FOTO: ARNT E. FOLVIK / DAGBLADET
LETER FORTSATT: Politiet søker fortsatt etter savnede personer på Utøya, hovedsaklig i vannet. FOTO: ARNT E. FOLVIK / DAGBLADET Vis mer