- Hvor er mamma, hvor er mamma?

Seks år gamle Anggi klamret seg til pappa da den indonesiske ferja sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble 12 overlevende funnet på en oljerigg fire døgn etter ferjeulykken i Indonesia. Blant dem var seks år gamle Anggi. Han ropte på mamma etter at han og faren, Suyatno, ble brakt trygt på land, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Lille Anggis 27 år gamle mor Jumiati forsvant i de voldsomme bølgene, da den japanskbygde ferja «Senopati Nusantara» brakk i to og sank mellom Java og Borneo natt til lørdag.

Nå forteller faren om timene og døgnene etter at ferja sank.

- Jeg holdt han hardt

De overlevde på tørt brød og nødrasjoner, som de fant flytende rundt i vannet, frem til de ble plukket opp av et marinefartøy 320 kilometer fra land, og brakt til kystbyen Surabaya.

Sittende på fars fang ropte lille Anggi: «Hvor er mamma, hvor er mamma?»

Faren Suyatno kan ikke gi sønnen sitt et svar. Han har heller ikke sett moren siden ferja måtte gi tapt for uværet. Det eneste han vet er at han aldri slapp sønnen ut av syne.

- Selv om jeg var veldig svak, ga jeg aldri slipp på sønnen min. Jeg holdt han hardt. Jeg slapp han aldri ut av syne og nå er jeg takknemlig for å være på land. Jeg er lykkelig jeg kunne redde livet hans, sier Suyatno til AP.

HÅPER Å FINNE FLERE OVERLEVENDE: Redningsmannskaper håper å finne flere overlevende etter ferjeforliset natt til lørdag. Blant de som hittil er funnet i live er seks år gamle Anggi og faren Suyatno. Foto: AFP/Scanpix
HÅPER Å FINNE FLERE OVERLEVENDE: Redningsmannskaper håper å finne flere overlevende etter ferjeforliset natt til lørdag. Blant de som hittil er funnet i live er seks år gamle Anggi og faren Suyatno. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Håp om flere overlevdende
- Flere enn 200 av de 628 passasjerene, som var om bord på ferja, er funnet i live. De fleste er blitt reddet fra livbåter eller fra vrakrester, som de klamret seg fast til, sier redningssjef Jan Simamora til AP.

Han forteller også at redningsmannskaper fremdeles gjør sitt ytterste for å finne flere overlevende, og at de fortsatt har håp om å finne overlevende i livbåter.

Så lenge folk har noe holder dem flytende, kan de overleve i Indonesias tropiske vann i flere dager.

Flere av de overlevende har gitt førstehåndsskildringer av hvordan de kjempet for livet, da ferja ble knust av bølgene. Minst to har fortalt at ofre ble stengt inne da de nesten fem meter høye bølgene slo inn over dekk. Ferja brakk i to, og det tok nesten to timer før den sank.

35 år gamle Ribut Rahardjo forteller om hvordan han unnslapp døden:

- Ett av mannskapene ga meg en redningsvest, jeg så den blodige hånda mi før jeg hoppet ut i havet, forteller han fra sykehussenga i Øst-Javas provinshovedstad Surabaya.

Andre passasjerer har fortalt om hvordan de har sett medpassasjerer måtte gi tapt for døden.

- Jeg var veldig lei meg, da jeg måtte kvitte meg med likene. Men jeg visste ikke hva annet jeg kunne gjøre med så mange døde, sier Leopold Kafares, som ble reddet ut av en livbåt til The Times.

- Hvor er mamma, hvor er mamma?

Forsinket redningsoperasjon

Ferja «Senopati Nusantara» sank rett før midnatt fredag etter at voldsomme bølger hadde hamret løs på den i timer, mens den var på vei fra Kumai i Borneo til Java.

Den hadde drøyt 600 passasjerer om bord, men hadde i utgangspunktet lisens til å frakte 850 passasjerer totalt. Ferjer er en livsnødvendig forbindelse mellom Indonesias 17 000 øyer, og frakter langt flere mennesker enn det de offisielle statistikkene viser.

Redningsoperasjonen, som involverer marinefartøy og helikoptre, er blitt forsinket på grunn av sterke vinder og store bølger.