BORTFØRT :  Ingen har sett oberst Yuli Mamshur, i midten, siden han ble ført bort av russiske styrker for avhør på lørdag. Foto:  REUTERS/Vasily Fedosenko
BORTFØRT : Ingen har sett oberst Yuli Mamshur, i midten, siden han ble ført bort av russiske styrker for avhør på lørdag. Foto: REUTERS/Vasily FedosenkoVis mer

Hvor er Mamshur?

Obersten sto opp i mot de russiske styrkene. Siden har ingen sett ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberst Yuli Mamshur, og troppene hans på den militære flybasen Belbek, har blitt et symbol på ukrainsk motstand mot de overlegne russiske styrkene.

Regimentet hans, bestående av piloter og bakkepersonell, snakket Moskva midt i mot da de var de siste som gjorde motstand etter at de ukrainske basene på Krim ble overtatt en etter en av russiske styrker. Lørdag tok de russiske styrkene flybasen med makt.

Mamshur ble tatt til fange, og til tross for rapporter om at han skal ha blitt satt fri, har ingen sett han siden han ble kjørt vekk fra basen av russiske styrker lørdag kveld.

- Selvfølgelig er jeg redd. Jeg klarer ikke å få kontakt med han. De vil ikke fortelle hvor han er, sa kona Larisa til den britiske avisa The Independent på søndag.

Han skal fortsatt holdes fanget, ifølge twitterkontoen til Euromaidan, en ukrainsk gruppe som støttet demonstrasjonene og regjeringsskiftet i Kiev.

På samme måte som Mamshur har blitt et symbol for motstanden mot den russiske annekteringen av Krim, har han også blitt et symbol på forræderi for etniske russerne på halvøya. Familien til Mamshur lever nå med dødstrusler, og noen har også kuttet bremsevaierne på bilen deres.

Plakater som krever dødsstraff for Mamshur skal ha blitt hengt opp av russiske nasjonalister i gatene i Sevastopol.

Bortførelsen av piloten har fått lederne i Kiev til å reagere. Oleksandr Turtsjynov, den midlertidige presidenten i landet, har fordømt bortførelsen, mens den tidligere bokseren Vitalij Klitsjko, som nå er en av kandidatene i presidentvalget i mai, har i flere uttalelser sagt at Mamshur nesten helt sikkert blir holdt fengslet ved svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol.