Hvor er Milosevic?

Opposisjonen har avslørt 140 000 falske stemmer og nekter omvalg. Militæret sier de vil støtte folkeviljen. Det er kaos i Jugoslavia, og Milosevic og kona har ikke vist seg siden søndag. Les de ville flukt-ryktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Milosevic har flyktet
  • Han gjør seg klar til å flykte
  • Han er i Moskva
  • Kona har flyktet
  • Familien er på vei ut av Jugoslavia

Nå lurer hele verden på hvor presidenten har tatt veien. Alt tyder på at hans dager ved makta er over, og nå kjemper han for å unngå å bli stilt for krigsrett etter massakrene på Balkan.

Ifølge Norges Jugoslavia-ambassadør Sverre Berg-Johansen er ryktene mange om hvor Jugoslavias president, familien og hans nærmeste krets befinner seg.

- Ingen av ryktene er bekreftet, sier Sverre Berg-Johansen til TV2.

Frykter rettssak

Slobodan Milosevics bror, Jugoslavias ambassadør i Moskva, hevder at Milosevic fortsatt befinner seg i Jugoslavia.

Det som er sikkert er at hvis presidenten skal flykte, er det få land som vil ta imot den krigsforbryter-ettersøkte diktatoren. Hvis han får innreise til et vennligsinnet land, må Milosevic også forsikre seg om at hans nye hjemland vil beholde han.

Som ansvarlig for et tiår med blodige kriger på Balkan, er det internasjonale samfunnet svært opptatt av å få Jugoslavias president stilt for krigsforbryter-domstolen i Haag i Nederland.

140 000 falske stemmer

Uansett hvor Milosevic befinner seg, så flyter opposisjonen på medgangen. Titusenvis har i dag protestert i Beograd. «Milosevic, drep deg selv og redd Serbia» står det å lese på bannerne demonstrantene bærer.

Opposisjonen håper demonstrasjonen vil starte en generalstreik over hele Jugoslavia, for å presse Milosevic til å gå av som president. De nekter å tro at søndagens valg ikke gav rent flertall til opposisjonsleder Vojislav Kostunica.

I dag meldte opposisjonen at Milosevic' tilhengere la ved 140 000 fiktive stemmer fra Kosovo for å sikre en ny valgomgang. Det er levert en klage til den føderale valgkommisjonen.

- Vi oppdaget at 142.000 mennesker stemte på Milosevic, og at 146.000 velgere møtte fram ved ikke-eksisterende valglokaler, sa Nebojsa Bakaric, en valgekspert som arbeider for Kostunica.

Opposisjonen er blitt nektet å kontrollere valgopptellingene.

FN kaller Milosevic løgner

- Jeg vil gjøre det helt klart at basert på FNs observasjoner av valget i Kosovo, er valgresultatet fra Kosovo løgn og manipulasjon, sier Bernard Kochner, sjef for FNs administrasjon i Kosovo.

- Milosevic svindler oss.

Norge og det internasjonale samfunnet har etter valget gitt sin støtte til opposisjonen Kostunica og sterkt oppfordret presidenten til å følge folkets vilje og gå av.

Lederen for det jugoslaviske militæret sa tidligere i uka at de ikke ville gripe inn mot folket og at militæret vil respektere folkets vilje.

- Jeg tror ikke at militæret i dag innstilt på å bruke vold mot demonstrantene. Til det er opposisjonens oppslutning for stor, sier Sverre Berg-Johansen.

FORSVUNNET: Hvor er Slobodan Milosevic, dattera Marija, kona Mira Markovic og sønnen Marko?