Hvor er munkene?

To uker etter demokratiprotestene er klostrene stengt og Rangoons gater nærmest rensket for munker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Væpnet politi og soldater sitter vakt utenfor de stengte dørene til munkeklostrene, og holder oppsikt med de få munkene som fremdeles kan sees rundt klostrene, skriver TIME.

I dag ble det kjent at militærjuntaen også har arrestert dissidenten Htay Kywe (39) som har vært sentral i opposisjonsbevegelsen siden opptøyene i 1988. 39-åringen ble arrestert sammen med tre andre i Rangoon, der politi og soldater fremdeles arresterer mennesker om natten.

- De har følt at nettet snøret seg om dem i flere dager, sider en nær venn av dissidenten til Reuters i Bangkok.

Sikkerhetsstyrkene gjennomsøker fremdeles videobilder fra demonstrasjonene etter nye ansikter og navn til arrestasjonslistene. Mange av de som deltok i protestene mot militærjuntaen har flyktet ut på landsbygda, der de frykter arrestasjon etter deltakelse demonstrasjonene.

Kjørt vekk

De siste ukene har munkene stått øverst på regimets arrestordre.

I ly av nattemørket etter portforbudet klokken 22 er klosterdører sparket inn og munkene kjørt vekk på lastebiler. En mann nær den kjente Shwedagon-pagoden svarer bare med å holde håndleddene tett sammen som i håndjern, da TIME spør hva som hendte med munkene etter demokratidemonstrasjonene.

Demonstrasjonene startet i august etter flere protester «88-generasjonens studentgruppe» arrangerte mot kraftige prisøkninger i det fattige landet.

HOLDER VAKT: En soldat går runder utenfor Shwedagon-pagoden i Rangoon 8. oktober. Foto: SCANPIX/AFP
HOLDER VAKT: En soldat går runder utenfor Shwedagon-pagoden i Rangoon 8. oktober. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Massedemonstrasjoner

Protestene gikk over i demonstrasjoner mot juntaen etter at soldatene skjøt over demonstrantene i byen Pakokku. I løpet av få uker var protestene utartet til massedemonstrasjoner der titusener slagord som «demokrati nå» og «slutt på 45 års diktatur» i Rangoons gater.

I et intervju med Reuters 13. september sa Htay Kywe at han regnet med at juntaen ville slå blodig tilbake, men at regimet likevel ikke ville klare å stanse kampen for demokrati. Da var allerede 13 andre opposisjonsledere fengslet etter aksjoner 21. august.

- Det er ingen sjanse for at dette vil stanse. Arrestasjoner og drap vil ikke frigjøre oss fra fattigdommen, sa Htay Kywe.

Regjeringskontrollerte  protester

I dag deltok tusener av burmesere i regjeringskontrollerte massedemonstrasjoner mot Vesten og utenlandske medier, som militærjuntaen anklager for å stå bak demokratibevegelsen, melder Associated Press.

Ifølge myndighetene deltok 120 000 mennesker i demonstrasjonene. Men en mann TIME har snakket med, tror at arrestasjonene og drapene på munkene vil komme tilbake for å hjemsøke juntaen i det budhistiske landet.

- Vi tror at hvis du gjør noe godt, vil du få godt tilbake. Om du gjør dårlige ting vil du få igjen dårlige ting. Det samme gjelder for militæret, sier mannen.

Hvor er munkene?
OKTOBER 2002: Munker og turister sees utenfor Shwedagon-pagoden.
SEPTEMBER 2007: Hundrevis av munker samlet seg rundt Shwedagon i protest mot regimet.
OKTOBER 2007: Bare soldater sees utenfor den budhistiske pagoden.