Hvor er Norges mest attraktive tettsted?

Hjelp Erling Dokk Holm og Liv Signe Navarsete med å finne svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag lanserte kommunalminister Liv Signe Navarsete en ny, nasjonal konkurranse:  

- Jeg er opptatt av å skape en dugnad for vakre tettsteder og småbyer i alle deler av landet. Derfor vil jeg invitere til en nasjonal konkurranse for steder i Norge, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.    

På Kadettangen i Bærum i dag presenterte Navarsete  «Statens pris for attraktivt tettsted». Vinneren kåres i mai 2012, og får 250 000 kroner i premie.

Hvilke sted i Norge er det mest attraktive? Legg forslag inn i Dagbladets interaktive kart.

Vil du at ditt hjemsted skal delta i kåringen, kan du nominere attraktive kandidater hos Distriktssenteret.

- Vi skal framheve og hedre kommuner og andre som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktiv sted å bo, arbeide, drive næring og besøk. Kåringa skal løfte fram forbildet, som kan inspirere andre til innsats, forklarer kommunalministeren.  

Tettstedsutvikling forsømt Norges mest attraktive tettsted skal kåres av en jury ledet av førsteamanuensis på Markedshøyskolen, Erling Dokk Holm. 

- Ideen bak er at tettstedsutvikling i Norge er forsømt. Det finnes mange større og mindre steder og byer som har veldig dårlig kvalitet, sier Erling Dokk Holm til Dagbladet.

- Det viktigste er ikke prisen i seg selv, men at vi skal gå inn å rangere steder etter ulike kriterier. Litt av poenget er at det skal ha en forbildefunksjon, forklarer Dokk Holm.

Med seg på laget har han også landskapsarkitekt og selvstendig næringsdrivende i Årdal i Sogn, Siri Benjaminsen, og leder for Norges Bygdeungdomslag, Inger Johanne Sveen.   

Funksjonalitet En forutsetninger er at stedet må ha gjennomfør ulike tiltak som har hevet kvaliteten og estetikken på stedet.  

For det mest attraktive stedet er ikke nødvendigvis det stedet med de vakreste naturomgivelsene og flotteste utsiktene. Det handler om mer enn som så - det handler om funksjonalitet - om kommuner, frivillige og det privates egne initiativer for å gjøre hjemplassen brukerorientert.  

- Det kan handle om fysisk planlegging, som for eksempel en gangsti langs en elv, eller plassering av et bibliotek. Alt som gjøres for at det skal foregå aktivitet på et stedet. Vi skal se på funksjonalitet, og se på prosessene bak tiltakene.  

- Jeg håper det blir en viktig pris som gjør at store og små steder har noe å måle seg med og strekke seg etter, sier juryformann Dokk Holm.  

KONKURRANSEN ER I GANG: Liv Signe Navarsete lanserte i dag konkurransen Statens pris for attraktivt tettsted. Juryformann Erling Dokk Holm mener tettstedsutvikling i Norge er forsømt, og håper at prisen vil være med til inspirasjon for norske tettsteder. Foto: Kommunal- og regionaldepartementet.
KONKURRANSEN ER I GANG: Liv Signe Navarsete lanserte i dag konkurransen Statens pris for attraktivt tettsted. Juryformann Erling Dokk Holm mener tettstedsutvikling i Norge er forsømt, og håper at prisen vil være med til inspirasjon for norske tettsteder. Foto: Kommunal- og regionaldepartementet. Vis mer