IKKE BARE ENIGE: Frp-leder Siv Jensen anklager Høyre-leder Erna Solberg for å ha stukket av med Frp's klær i helsepolitikken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE BARE ENIGE: Frp-leder Siv Jensen anklager Høyre-leder Erna Solberg for å ha stukket av med Frp's klær i helsepolitikken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- Hvor er penga, Erna?

Siv Jensen mener Erna Solberg låner Frp's klær i deler av helsepolitikken, uten å betale for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to borgerlige partilederne er uenige om hvordan helsekøene skal kortes ned. Samtidig som begge mener at pasientene bør få velge mellom et privat og et offentlig tilbud, mener Frp-leder Siv Jensen at Høyre-leder Erna Solberg bare lover, uten å følge opp med penger.

- Frp mener at mer penger er nøkkelen til suksess. Frp har økte budsjettrammer til sykehusene og til den innsatsstyrte finansieringen, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Samtidig antyder hun at Høyre på enkelte områder spankulerer rundt i Frp's klær.

- Høyre i Frp-klær Frp-lederen har nemlig merket seg at Erna Solberg under en tale til Høyres landsstyre for noen uker siden tok til orde for en statlig helsesjekk, som vil gi pasienten muligheten til å velge mellom privat og offentlig helsetilbud.

- Dette er noe Høyre ikke har ment tidligere. Det er veldig gledelig at Høyre nå, hvert fall retorisk, snakker om en statlig helsesjekk som gir pasientene et valg. Det har vært Frp's oppskrift i helsepolitikken i 20 år. Men Høyre kommer ikke med penger, sier Jensen.

- Det har hun rett i, vi forslår det nå som ny politikk, men vi vil ikke at pengene skal følge pasientene, slik Frp gjør. Vi har samme mål og litt forskjellige metoder, men jeg er sikker på at vi kan nå målet, sier nestleder i Høyre, Bent Høie, til Dagbladet.

- Pengene vil komme Frp vil øke den innsatsstyrte finansieringen (ISF), altså summen penger som følger med pasienten, opp til 70 prosent. Idag følger 40 prosent av finansiering med pasientgruppene som er dekket av ISF-ordningen, mens de siste 60 dekkes av sykehusets grunntilskudd. Da blir pasientene i større grad en inntektskilde enn en utgiftspost for sykehusene, mener Frp-lederen.

Hun lener seg på Ap's fremste helsepolitiker på Stortinget, Thomas Breen, for å forklare hvorfor Frp's løsning er bedre enn Høyres:

«Det er sånn at Fremskrittspartiet nå framstår som den som er ansvarlig på opposisjonssiden når det kommer til økonomisk politikk. De har tross alt lagt inn penger til fritt behandlingsvalg. De skjønner at det koster penger. Høyre skal bare kutte i de offentlige sykehusene for å finansiere dette», sa Breen under en helsedebatt i Stortinget i desember.

- En misforståelse Til NRK sa Jensen på fredag at Høyres løsning for å korte ned køen vil føre til at det offentlige helsevesenet tappes. Erna Solberg svarte at Frp-lederen hadde misforstått. Det gentas av nestleder Bent Høie, som samtidig avviser at Høyre ikke følger opp med penger.

- Dette må bygge på en misforståelse, vi foreslo ikke fritt behandlingsvalg i 2013. Når vi innfører det vil vi selvsagt finansiere det i statsbudsjettet, sier han.

Høyre ønsker ikke at pengene skal følge pasienten i like stor grad som Frp. Likevel forsikrer Høie at gjennomføringen av et slikt grep for å korte ned helsekøene vil følges av finansiering.

- Vi er opptatt av å gjøre det i rett rekkefølge. Vi sitter i opposisjon, og har ikke regjeringens utregningsapparat slik at vi kan komme opp med en nøyaktig sum. Det vil vi gjøre når forslaget er utredet, og da vil vi komme med finansieringen, sier han.

- BLIR ENIGE: Nestleder i Høyre, Bent Høie
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- BLIR ENIGE: Nestleder i Høyre, Bent Høie Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer