UTØYA-AKSJONEN:  Her er politiets spesialstyrker i land på Utøya. Men politi- og redningsmannskaper inne på land ved Utvika hadde problemer med å få beskjeder fordi redningsledelsen ikke hadde tilgang til det nye nødnettet. Det skjer først i 2015. FOTO: JAN BJERKELI, REUTERS/SCANPIX.
UTØYA-AKSJONEN: Her er politiets spesialstyrker i land på Utøya. Men politi- og redningsmannskaper inne på land ved Utvika hadde problemer med å få beskjeder fordi redningsledelsen ikke hadde tilgang til det nye nødnettet. Det skjer først i 2015. FOTO: JAN BJERKELI, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Hvor er politiet, hvor er politiet, spurte AMK

Radioamatør hørte alt. Redningsledelsen på Hønefoss kunne ikke bruke nødnettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsarbeidet på Utøya ble hemmet av at politi og redningsmannskaper fra ulike distrikter ikke kunne kommunisere på samme kanal.

Nordre Buskerud politidistrikt, som ledet aksjonen, kan i motsetning til politi og ambulansetjenester som deltok fra andre distrikter, ennå ikke bruke det nye nødnettet.

Det nye nettet er ennå ikke utbygd i distriktet rundt Tyrifjorden og Utøya. Nordre Buskerud politidistrikt, som har base på Hønefoss, vil først kunne kommunisere på en felles kanal med andre politidistrikter og redningssentraler fra 2015, melder NRK.

Amatør hørte alt Radioamatør Finn Johannessen lyttet under hele Utøya-aksjonen på politi og nødetater som fortsatt bruker ukrypterte kanaler.

- Operasjonsleder i AMK var nesten i panikk:  «Hvor er politiet, hvor er politiet», sier Johannessen til Dagsnytt.

- Så operasjonsleder forsøkte mange ganger å få tak i politiet?

- Forferdelig mange ganger, sier radioamatøren til Dagsnytt.

Politioverbetjent Kaare Tiller i Nordre Buskerud politidistrikt bekrefter at det var umulig å gi beskjed til alle redningsmannskaper samtidig.

- Det upraktiske er at kolleger fra nabodistriktet, og som har nødnettet fra før, ikke kan kommunisere direkte inn til vår sentral, sier Tiller til NRK.

Telefaks Operasjonssentralen på Hønefoss måtte gi beskjeder over gammelt, analogt samband - som ikke er avlyttingssikkert, med mobiltelefoner og e-post. Og attpåtil telefaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen den kaotiske ettermiddagen fredag 22. juli ble ikke bedre av at mobilnettet rundt Utøya ble sprengt.

Fra klokka 17 så vi en kraftig økning i mobiltrafikken på Utøya. Mellom klokka 18 og 20 oppsto det store kommunikasjonsproblemer i nettet, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Flere samtaler kom ikke gjennom som følge av stor trafikkøkning, viser timesmålingene til Telenor, skriver Aftenposten. Kraftig økning fra 17
Fra klokka 17 så vi en kraftig økning i mobiltrafikken på Utøya. Mellom klokka 18 og 20 oppsto det store kommunikasjonsproblemer i nettet, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Selv om verken Telenor eller NetCom hadde tekniske problemer med mobilnettet fredag kveld, opplevde begge at nettet ble sprengt. Verst siste halvtimen Første melding til AMK ved Vestre Viken helseforetak kom inn klokka 17.24 fredag. Nordre Buskerud politidistrikt mottok første melding om skyting klokken 17.26. Klokka 18.27 ble gjerningsmannen Anders Behring Breivik pågrepet. Det var altså i løpet av den siste halvtimen som massedrapsmannen gikk rundt, at problemene var størst for ungdommene som var i stor livsfare. Telenor melder også at de hadde kapasitetsproblemer rundt Sundvolden hotell senere på kvelden, ifølge NTB.

 KOMMUNIKASJONSPROBLEMER:  Politi og ambulanser fra flere distrikter i aksjon ved Utvika - på fastlandet overfor Utøya - fredag kveld 22. juli. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix .
KOMMUNIKASJONSPROBLEMER: Politi og ambulanser fra flere distrikter i aksjon ved Utvika - på fastlandet overfor Utøya - fredag kveld 22. juli. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix . Vis mer