PRØVER Å STOPPE RYKTEFLOMMEN: Vladimir Putins talsmann Dmitrij Pesko (i bakgrunnen) har i ettermiddag overfor en rekke medier forsikret om at presidenten lever i beste velgående - selv om han ikke har vist seg på direktesendt TV på ei uke. Her i Minsk, under fredssamtalene om Ukraina for en måned siden. Foto: ALEKSANDR ZEMLJANTSJENKO / AP / NTB SCANPIX
PRØVER Å STOPPE RYKTEFLOMMEN: Vladimir Putins talsmann Dmitrij Pesko (i bakgrunnen) har i ettermiddag overfor en rekke medier forsikret om at presidenten lever i beste velgående - selv om han ikke har vist seg på direktesendt TV på ei uke. Her i Minsk, under fredssamtalene om Ukraina for en måned siden. Foto: ALEKSANDR ZEMLJANTSJENKO / AP / NTB SCANPIXVis mer

Hvor er Putin blitt av?

Ikke sett på direktesendt TV på ei uke. Rykter om sykdom og død florerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor er Russlands president Vladimir Putin? Er han alvorlig syk - kanskje død? Det spørsmålet har såpass mange stilt seg at Kreml i ettermiddag så seg nødt til å erklære at presidenten lever i beste velgående, skriver Reuters.

- Han har møter hele tida, og skal ha møter i morgen, beroliger Putins talsmann Dmitrij Peskov overfor nyhetsbyrået.

Møter avlyst Presidenten har ikke opptrådt på direktesendt TV siden han møtte Italias statsminister Matteo Renzi torsdag for ei uke siden. Videre har han avlyst flere møter denne uka - bl.a. med lederen for den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia og ledelsen i etterretningsbyrået FSB, skriver AFP.

Tidligere i dag meldte flere russiske nettsteder at Putin plutselig var avgått ved døden, ifølge DEBKAfile. Nettsida skriver også at en kunngjøring av presidentens død i 20 minutter lå ute på statsminister Dmitrij Medvedevs hjemmeside.

Putins hjemmeside viser riktignok bilder fra en rekke møter presidenten skal ha hatt de siste dagene, med regionale ledere og dekorerte kvinner på den internasjonale kvinnedagen. Men den russiske avisa RBK hevder møtet på kvinnedagen i virkeligheten fant sted tre dager tidligere; de har snakket med en av kvinnene på bildet.

- Har sterke smerter Den ukrainske sida Joinfo siterer en ikke navngitt russisk ekspertkilde på at Putin har store smerter - uvisst av hvilken grunn - men at han likevel sliter seg igjennom møter. Beviset er det offisielle bildet av et møte mellom presidenten og lederen for republikken Karelia, Aleksandr Khudilainen. Kreml publiserte bildet og utskriften fra møtet i går.

- Hvis du studerer bildet, ser du at presidenten føler seg virkelig dårlig. Det er tydelig ut fra ansiktsuttrykket og måten han sitter på i stolen; han har en sterk smerte inni kroppen, sier den angivelige eksperten.

- Bildet viser at for Putin er det ikke bare vanskelig å sitte, det er også vanskelig for ham å lytte til hva samtalepartneren sier. Når en sittende person bøyer hånda si, er det tegn på sterk smerte. Og Putins hånd er bøyd, sier kilden.

- BEVIS: Dette bildet, fra et møte med republikken Karelias leder Aleksandr Khudilainen, er bevis på at Putin sliter seg igjennom møter selv om han har store smerter. Det synes i ansiktsuttrykket og måten han sitter på, ifølge en russisk ikke navngitt angivelig ekspert, sitert i ei ukrainsk nettavis. Kreml publiserte materialet fra møtet i går, men flere russiske medier hevder det fant sted for over ei uke siden. Foto: KREML
- BEVIS: Dette bildet, fra et møte med republikken Karelias leder Aleksandr Khudilainen, er bevis på at Putin sliter seg igjennom møter selv om han har store smerter. Det synes i ansiktsuttrykket og måten han sitter på, ifølge en russisk ikke navngitt angivelig ekspert, sitert i ei ukrainsk nettavis. Kreml publiserte materialet fra møtet i går, men flere russiske medier hevder det fant sted for over ei uke siden. Foto: KREML Vis mer

Og videre: En av avisa RBKs kilder og et lokalt medium i Karelia hevder møtet med Khudilainen ikke fant sted i går, men onsdag 4. mars. Putins talsmann Peskov insisterer på at bildet er tatt i går, men ei annen karelsk nettavis mener det umulig kan stemme siden Khudilainen i går deltok på et møte i den lokale regjeringen, skriver The Guardian.

- Knekker hånda di Russlands og Sovjetunionens ledere har alltid vært omgitt av rykter om helsa, på grunn av det store hemmeligholdet rundt dem; Russlands president Boris Jeltsin og tidligere sovjetleder Leonid Bresjnev rinner en spesielt i hu. Men talsmann Peskov avfeier hele rykteflommen rundt Putin.

- Så snart sola titter fram og begynner å lukte av vår, får folk forestillinger, sier han til det statlige nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Putin, som er svært opptatt av å framstå som sunn og veltrent, er kjent for å ha et fast håndtrykk. Da Peskov på radiokanalen Moskvas Ekko tidligere i dag ble spurt om håndtrykket fremdeles er fast, lo han og forsikret: «Det vil knekke hånda di.»

- TATT TIDLIGERE: Dette bildet av Putin og dekorerte kvinner på kvinnedagen er i virkeligheten tatt tre dager tidligere, hevder den russiske avisa RBK. Foto: MIKHAIL KLIMENTJEV / RIA NOVOSTI / EPA / NTB SCANPIX
- TATT TIDLIGERE: Dette bildet av Putin og dekorerte kvinner på kvinnedagen er i virkeligheten tatt tre dager tidligere, hevder den russiske avisa RBK. Foto: MIKHAIL KLIMENTJEV / RIA NOVOSTI / EPA / NTB SCANPIX Vis mer