ETTERLYSER MILJØRAPPORTER: Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup. Foto: Morten Holm / Scanpix.
ETTERLYSER MILJØRAPPORTER: Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup. Foto: Morten Holm / Scanpix.Vis mer

- Hvor er rapportene, Solhjell?

De rødgrønne har ikke levert miljørapport til Stortinget siden 2007. Høyres Nikolai Astrup langer ut mot SVs miljøpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres miljøpolitiker Nikolai Astrup går i strupen på miljøminister Bård Vegar Solhjell. Han etterlyser rapporter til Stortinget om miljøpolitikk.  

- Tidligere har regjeringen lagt fram en stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand annethvert år. Men så sluttet de plutselig. De har ikke lagt fram melding siden 2007, sier Astrup. Denne uka fremmer han forslag til Stortinget om at regjeringen må gjeninnføre miljømeldingene.

- Det har gått nesten seks år siden sist Stortinget ble invitert til en helhetlig gjennomgang av miljøpolitikken og siden regjeringen sist la frem det den selv beskriver som sitt viktigste dokument for en samlet framstilling av miljøpolitikken, sier han.  

- Kommer gjerne
Miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier at han gjerne kommer til Stortinget for å snakke om miljø.  

- En viktig grunn til at vi ikke har lagt fram melding, er at vi løpende oppdaterer Miljøstatus.no. Vi er også gått over til å presentere miljøpolitikken i ulike meldinger, både i de årlige budsjettene, i meldinger som klimameldinga og i forvaltningsplanene. Men dersom Stortinget ønsker å invitere meg til Stortinget for å redegjøre om miljøpolitikken, gjør jeg gjerne det, sier Solhjell.  

En-saksparti
Det holder ikke, mener Nikolai Astrup.

- Miljøstatus.no er en veldig god oversikt, men en nettside kan aldri bli en erstatning for en stortingsmelding. Poenget med stortingsmeldingene var at regjeringen måtte presentere miljøpolitikken i hele sin bredde for Stortinget, og at Stortinget fikk anledning til å debattere tiltakene som hadde vært gjennomført og planene fremover. Når Solhjell sier han «gjerne kan komme og redegjøre», sier det alt om at hans holdning til Stortinget. Det er veldig spesielt at SV, som forsøker å fremstille seg selv som et miljøparti, har valgt å avskaffe denne muligheten til å adressere miljøpolitikken i Stortinget, sier han.  

Astrup synes det virker som om SV er blitt et en-saksparti i miljøpolitikken.

- Det blir litt hult når SV er veldig opptatt av Lofoten og Vesterålen, men kutter dramatisk over flere år i bevilgningene til opprydning av miljøgifter i havner og fjorder. Frem til i år har SV også nedprioritert bevilgningene til frivillig skogvern og dermed arbeidet med å ivareta det biologiske mangfoldet i Norge. Hvis SV mener alvor med at de ønsker å være et miljøparti, forventer jeg at de gjeninnfører stortingsmeldingene om rikets miljøtilstand, sier han. 

- Tynt
Solhjell smeller tilbake.

- Dette var tynt. Det virker som om Høyre har skifta ut nullutslipp med nullsubstans som grunnlag for sin miljøpolitikk. Oljeboring i Lofoten er en viktig sak. Høyre har ikke et miljøstandpunkt der. I 2013 doblet vi bevilgningene til frivillig skogvern. Havnene har gjennomgått en stor opprydning de siste årene. Men opprydningsarbeidet går langsommere enn planlagt og bevilgningene skal gjenspeile planlagte utbetaler. Astrups problem er at han er en enslig miljøsvale i sitt parti, sier Bård Vegar Solhjell.

TYNT: Bård Vegar Solhjell sier at han godt kan orientere Stortinget om miljøstatusen, og synes Høyres kritikk er tynn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
TYNT: Bård Vegar Solhjell sier at han godt kan orientere Stortinget om miljøstatusen, og synes Høyres kritikk er tynn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer